понеділок, 14 листопада 2011 р.

Дім, який збудував Франко


Музей імені Івана Франка (+слайд-шоу)

Заснован в 1953 році в Криворівня, Музей займає колишній котедж країні Якубiк Василий ", який колись був на дачі Івана Франка в 1906-1914 рр.. В рамках виставки творчості Івана Франка, а також інші відомі письменники і художники, які побували на місці. У 1960 році за сприяння Платонида Хоткевич та Євген Лазаренко (ректор І. Франка Львівського університету) імені Івана Франка Літературно-меморіальний музей був створений в цьому будинку.

Цікаві факти про Івана Франка (8 частина)



25 факт: Фальшивка в лікарському висновку

Довгі роки вважалося, що Іван Франко помер від однієї „цікавої" хвороби. Львівські лікарі часів Франка так ії записали: „Загальний артеріосклероз, міокардит, нефрит..." Але це ще не все, у тому ж документі було несподіване продовження: „Сифіліс спинного і головного мозку". 

Цікаві факти про Івана Франка (7 частина)


23 факт: „Щоби добре натевкалися..."

Під час другого приїзду до Рошкевичів у Лолин Іван Франко чомусь „подрочився" з Михайлиною, і вона від того чулася ображеною й до нього не говорила. Було то якраз у передвеликодню п'ятницю. 
Мали подавати вечерю. Знаючи, що Франко в суботу буде постити якраз у річницю смерти свого батька, Михайлина каже братові: - Скажи Франкові, най добре натевкаєся, бо завтра буде постити. Брат, бачачи сестру в не доброму гуморі, переказав Франку: - Казала Міня, щоби ви добре натевкалися нині зі взгляду на завтрашній піст. Франко з цього почав сміятися й попросив Михайлину, щоб записувала для нього такі незнані йому бойківські слова. 
Через немало літ після того Михайлина згодом часто відвідувала родину Івана Франка, привозила їй харчі з села, а до неї не раз навідувалася й Ольга Хоружинська.

Цікаві факти про Івана Франка (6 частина)


20 факт: 
Здоровий сон перед матурою

У день складання іспитів на матуру, тобто на атестат зрілости, коли инші гімназисти вже пішли її виборювати в своїх професорів, Іван Франко, побачивши неподалік гімназії фіру з рідного села Нагуєвичів, навідався до земляків і заснув собі на возі. Коли ж черга складати іспити підійшла до Франка, товариші його розбудили, Ярослав Рошкевич обібрав із його кучерів солому, й Іван спокійнісінько пішов на екзамени.

Цікаві факти про Івана Франка (5 частина)


17 факт: Таємниця прізвища

Прізвище Франко має неукраїнський корінь. Іван ранко у своїх творах сам натякав, що, можливо, походить від німецьких колоніялістів. В одному з його автобіографічних оповідань є такий епізод. Його батько ще парубком на якихось вечорницях запросив свою майбутню дружину, до речі, молодшу на років 24 від нього, танцювати. А вона, напевно, була вродливою дівчиною, бо небайдужі до неї хлопці казали: „Що ти з цим німчурою йдеш танцювати?".

Здобування освіти (1 частина)


Навчався спочатку в школі села Ясениця-Сільна(1862—1864), потім у так званій нормальній школі при василіанському монастирі у Дрогобичі(1864—1867). 1875 року — закінчив Дрогобицьку гімназію (тепер педагогічний університет).

Статті та висловлювання


Шукаємо цікаві статті та висловлювання про Франка.

Цікаві факти про Івана Франка (4 частина)




15 факт: 
На честь Франка
Ім'я письменника носять вулиці в Москві, Липецьку, Пермі, Тулі, Уфі, Чебоксарах і Іркутськ. Ім'я письменника (вулиця Івана Франка) носять вулиці у Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Сімферополі, Керчі, Луцьку, Львові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Черкасах, Чернівцях, Хмельницькому, Пермі та Луганську, Кіровограді. Ім'я письменника носить вулиця в Монреалі. На честь Франка місто Станіслав Було перейменовано в Івано-Франківськ.