понеділок, 14 листопада 2011 р.

Здобування освіти (1 частина)


Навчався спочатку в школі села Ясениця-Сільна(1862—1864), потім у так званій нормальній школі при василіанському монастирі у Дрогобичі(1864—1867). 1875 року — закінчив Дрогобицьку гімназію (тепер педагогічний університет).




У багатьох оповіданнях («Грицева шкільна наука», «Олівець») художньо передано окремі моменти з цієї пори життя автора. З них довідуємося, як важко було здобувати освіту навіть обдарованому селянському хлопцеві. Доводилося жити на квартирі у далекої родички на околиці Дрогобича, нерідко спати у трунах, які виготовлялися у її столярній майстерні («У столярні»). Навчаючись у гімназії, Франко виявив феноменальні здібності: міг майже дослівно повторити товаришам інформацію, яка подавалася вчителями на заняттях; глибоко засвоював зміст прочитаних книжок. Багато читав: твори європейських класиків, культорологічні, історіософські праці, популярні книжки на природничі теми.

Інтенсивній самоосвіті гімназиста сприяла зібрана ним бібліотека, в якій нараховувалося близько 500 книжок і українською, й іншими європейськими мовами. Знайомство з творамиМаркіяна Шашкевича, Тараса Шевченка, захоплення багатством і красою української мови викликають у нього підвищений інтерес до усної народної творчості, стимулюють запис її зразків.

Восени 1875 — став студентом філософського факультету у Львівському університеті.


автор: Малецький Д.
ілюстрація: Галицька Д. 

Немає коментарів:

Дописати коментар