понеділок, 14 листопада 2011 р.

Цікаві факти про Івана Франка (5 частина)


17 факт: Таємниця прізвища

Прізвище Франко має неукраїнський корінь. Іван ранко у своїх творах сам натякав, що, можливо, походить від німецьких колоніялістів. В одному з його автобіографічних оповідань є такий епізод. Його батько ще парубком на якихось вечорницях запросив свою майбутню дружину, до речі, молодшу на років 24 від нього, танцювати. А вона, напевно, була вродливою дівчиною, бо небайдужі до неї хлопці казали: „Що ти з цим німчурою йдеш танцювати?".

Але батько Франка усвідомлював себе українцем. Прізвище Франко наявне в офіційних документах ще XVIII ст., уже на початку цього століття рід був дуже розгалужений, що вказує на його корінне походження. 

Як стверджує відомий франкознавець Р. Горак, прізвище Франко зустрічається по всій Галичині в громадських і земських актах ще ХV-ХVІ ст. Причому всі Франки були вільними людьми й не виконували панщинних повинностей. Прадідом Івана Франка був Теодор Франка, який помер 1826 року на сотому році життя, а отже, був, мабуть, 1726 року народження. Дід Теодор і його батько вважали себе українцями, бо всі записи актів громадянського стану робили в церковних, а не костьольних метричних книгах. На підставі цих даних Р. Горак і вважає версію про німецьке походження бездоказовою. Також цей науковець відкидає версію про
польське походження І. Франка по материнській лінії. Проте внука Зеновія Франко припускає, що її прабабуся Марія Кульчицька хоч і розмовляла тільки по-українськи, однак як представниця шляхти ходачкової (тобто бідної) могла бути в третьому або четвертому поколінні польського походження.

18 факт: Рятував Шекспір

Малий Іван Франко виявляв великий талант у письмових роботах. Коли викладач Дрогобицької гімназії Т. Грушкевич в четвертому класі вчив дітей української мови, то Франко замість звичайної школярської „розвідки" написав довгу „повістку на задану тему". Причому, як згадував Грушкевич, зовсім вправним стилем, майже вільним як від граматичних, так і правописних помилок. А в шостому класі теми з польської мови Франко опрацював у формі комедії чи то драми. Загалом навчання було для Франка малоцікаве. А тому вже в п'ятому класі він під час уроків читав твори Шекспіра в німецькому перекладі.

19 факт: Професор був безпорадний


Коли майбутній письменник Андрій Чайковський ще вчився в польській гімназії в Самборі, один його товариш, що перейшов сюди на навчання з Дрогобича, розповідав, що в Дрогобицькій гімназії є такий один учень, який віршами пише завдання й називається він Іван Франко. Але цьому не дуже вірили. Проте згодом Чайковський переконався, що це таки правда, коли до його гімназії перейшов товариш Франка Осип Білинський і розповів, що Іван написав віршами завдання з німецької на цілий зошит, а професор на це заявив йому, що не вважає себе компетентним таке завдання класифікувати. 

10 коментарів:

  1. Вау! Ніколи не могла навіть уявити собі такі факти з життя Івана Франка. Дякую:)

    ВідповістиВидалити
  2. Якщо комусь не подобається, думаю не потрібно висловлюватись у такій грубій формі.
    Мені, наприклад, дуже сподобалось, і не лише ця стаття. Велика подяка всім, хто пише ці статті!

    ВідповістиВидалити
  3. Мені сподобалося гарний сайт цікаві факти у школі дуже допомагають.Дякую тим хто відшукав таку гарну і цікаву інформацію)

    ВідповістиВидалити
  4. вав дуже цікаво почитати

    ВідповістиВидалити
  5. Спасибі тим, хто пише ці статті. ; )

    ВідповістиВидалити
  6. Спасибі тим, хто пише ці статті. ; )

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую! Допомогли у написанні творчої роботи!

    ВідповістиВидалити