понеділок, 14 листопада 2011 р.

Музей імені Івана Франка (+слайд-шоу)

Заснован в 1953 році в Криворівня, Музей займає колишній котедж країні Якубiк Василий ", який колись був на дачі Івана Франка в 1906-1914 рр.. В рамках виставки творчості Івана Франка, а також інші відомі письменники і художники, які побували на місці. У 1960 році за сприяння Платонида Хоткевич та Євген Лазаренко (ректор І. Франка Львівського університету) імені Івана Франка Літературно-меморіальний музей був створений в цьому будинку.

Відображення Музей розташований в 5 номерів. Меморіальні речі використовуються І. Франка зберігаються в музеї. Це ліжко, на якому письменник спав, стілець та стіл, на якому він працював; також годинник, який висів у період життя І. Франка; лавці, на котрих сиділи гості І. Франко. У музеї є і вітальня, у якiмй Коцюбинський відпочивав. Гуцульська пiч прикрашена плиткою, зробленою Олександром Бахматюк в 1874 році.

За останні десятиліття музейної роботи було більше 70 різних виставок. Серед них: виставка картин художника І. Деркач «Місце перебування І. Франко в Прекарпаттi», фотовиставки «Криворiвненська Колиада», «Історія життя Станіслава Винсенза в картинках», книжкові виставки «Лесi Українки в Гутсульшанi», «Завжди живе слово кобзаря», «Він жив у Гутсульщанi і створив для нього», виставка Великодня яйця «Дивосвіт гуцульської писанки», виставки народних майстрів мистецтв і багато іншого.


        
автор: Жвік
ілюстраціі: Жвік 

Немає коментарів:

Дописати коментар