понеділок, 14 листопада 2011 р.

Цікаві факти про Івана Франка (7 частина)


23 факт: „Щоби добре натевкалися..."

Під час другого приїзду до Рошкевичів у Лолин Іван Франко чомусь „подрочився" з Михайлиною, і вона від того чулася ображеною й до нього не говорила. Було то якраз у передвеликодню п'ятницю. 
Мали подавати вечерю. Знаючи, що Франко в суботу буде постити якраз у річницю смерти свого батька, Михайлина каже братові: - Скажи Франкові, най добре натевкаєся, бо завтра буде постити. Брат, бачачи сестру в не доброму гуморі, переказав Франку: - Казала Міня, щоби ви добре натевкалися нині зі взгляду на завтрашній піст. Франко з цього почав сміятися й попросив Михайлину, щоб записувала для нього такі незнані йому бойківські слова. 
Через немало літ після того Михайлина згодом часто відвідувала родину Івана Франка, привозила їй харчі з села, а до неї не раз навідувалася й Ольга Хоружинська.

24 факт: Іванові тайнописи

Після першого арешту Івана Франка й обшуку в Рошкевичів у Долині листування між Іваном і Ольгою стало дуже проблемним, бо Франкові листи до дочки старий Рошкевич безжально конфіскував. Спочатку Франко передавав Ользі через знайомих книжки, в яких потрібно було вишуковувати за порядком підкреслені букви й переносити їх на папір, і з того виходив лист.

А згодом Франко використовував й инші таємні способи листування: присилав лист на великому папері, де було всього кілька слів. Михайлина Рошкевич із цього раз подивувалася, тоді Ольга сказала сестрі, щоб спаленим папером зі смальцем потерла по чистому папері. Михайлина дуже здивувалася, коли після такої операції показався лист, густо списаний рукою Франка. Інші листи треба було протерти соком із цитрини або цибулі й підігрівати на вогні.


Немає коментарів:

Дописати коментар