середу, 16 листопада 2011 р.

Шукаємо



Шукаємо рецензії, статті по творчості Івана Франка

Біблія у творчості Івана Франка

  Протягом багатьох століть у бездержавній українській культурі Біблія давала той пошукуваний ідеал і духовну підтримку, яких митці часом не знаходили в реальному житті. І справа не лише в тому, що деякі біблійні сюжети схожі з ситуацією, в якій перебувала Україна протягом кількох останніх століть, а й у тому, що Святе Письмо давало віру в свого Бога і в свій народ, його життєві сили. Воно зміцнювало надію на те, що вихід з неволі буде знайдено, якщо слідувати Божим заповідям. Біблія завжди служила джерелом мудрості щодо покаяння, морального самовдосконалення і пізнання істини.

Наукова спадщина

Філософія

  Філософсько-соціологічні й суспільно-політичні концепції Франко трактував у студіях «Nauka і jej stanowisko wobec klas pracujących» (1878 р.), «Мислі о еволюції в історії людськости» (1881—1882 рр.), «Найновіші напрямки в народознавстві» (1895 р.); студію «Соціалізм і соціал-демократизм» (1897 р.) Франко присвятив критиці «науковому соціалізму» і матеріалістичної концепції історії, «Що таке поступ?» (1903 р.) — оглядові суспільно-культурного розвитку з критикоюкомуністичної концепції держави. У 1904 році Франко написав наукову працю, яка відома під назвою "Поема про сотворення світу".

Біографія Івана Франка (відеоролик російською мовою)


Цікаві факти про Івана Франка (9 частина)

Емблема вина "Золота Ріца"
26 факт:

  В їжі Франко був невибагливий: на сніданок - кава з булкою, на обід - квашені овочі талегкий суп з додаванням квасу, кропиви, грибів. Він ніколи не палив, а випити міг хібащо пива чи чарку вина «Золота Ріца».

Стежка Івана Франка


Як далеко сягає око – зелене море. Через невеликі луки та ліси ніби ниткою петляє річечка. Колись, кажуть, вона була повноводною, а Франко руками ловив у ній рибу. Уздовж дороги видніють дахи хат села, які бодай трохи додають різних кольорів до всіх відтінків зеленого.

Творчість Франка




«Я син народу ... ... Мій заклик: робота, щастя і свобода ...», 
Я є мужик, пролог, не епілог. 
І. Я. Франка. 

  Іван Якович Франко - письменник, громадський діяч, учений, філософ, літературознавець, критик і теоретик літератури. 

Вiдомi висловлювання

Висловлювання 

1. Лиш боротись — значить жить!

2. Як много важить слово,
    Одно сердечне, теплее слівце!

3. Книги — морська глибина,
    Хто в них пірне аж до дна,
    Той, хоч і труду мав досить,
    Дивнії перли виносить. 

4. Лиш праця світ таким, як є, створила. Лиш в праці      варто і для праці жить.

Життєвий і творчий подвиг Івана Франка

  Є поети осені і є співці весни.   Є письменники, які пишуть для дітей, інші - для молоді, треті - для дорослого читача. 

  Наш Іван Франко (1856-1916) глибинно збагнув світ дитини, ніжні тремтіння серця юнака і дівчини, затаєне переживання зрілої людини. 

Стаття про Франка, автор О. Литвин

  Від смерті Шевченка ніхто з українців не здобув собі більшого імені на всіх просторах України й ширшого розголосу між чужими, як Іван Франко.

  На це велике ім’я зложилися його небуденний талант і рідке багатство й різнорідність його діяльності й творчої праці. Політика й поезія, публіцистика й філософія, новелістика й літературна критика, повість і історія, драма й етнографія, комедія й соціологія, література перекладів і редагування часописів — все те одночасно, всуміш стало полем його творчої праці та глибоких дослідів.

Використання віршів Івана Франка у нових трактуваннях


«Перехресні стежки»



  Особливе місце в творчості Івана Франка посідає соціально-психологічна повість «Перехресні стежки». Назва твору символізує «перехрещені» життєві шляхи
персонажів. Кожен із героїв цього твору є носієм сформованого світогляду, має власні плани, інтереси, правила й норми. Перед нами — герої різних статей, різних соціальних верств, професій, врешті — різних національностей. Житейські перехрестя залишають
свій відбиток на їх внутрішньому світі.

«Мойсей»


 
Тема народу, його минулого й майбутнього, історичного призначення і місця серед інших народів — одна з провідних у творчості митця. Особливо могутньо прозвучала ця тема в поемі «Мойсей», написаній І. Франком у 1905 році.

   За жанром «Мойсей» — філософська поема, яка складається з прологу і 20 пісень (роздумів). Поштовхом до створення образу Мойсея була скульптура Мікеланджело — образ біблійного Мойсея, яку побачив І.Франко, перебуваючи в 1904 р. в Італії.

Цікаві фотографії (1 частина)


      

Громадська дiяльнiсть Франка (1 частина)

  Громадський діяч І. Франко зазнав немало горя, утисків, кайданів і тюрем. Досить згадати, що чотири рази його судили й замикали за грати.
  
"Такої великої голови в цілій Австрії нема", – почув якось у свої шкільні роки Василь Стефаник про розум і вченість Франка від простих людей.
  
 Але отого вченого, перед яким схиляли голови закордонні університети і акаде­мії, за Австрії не допускали до викладання у Львівському університеті.

«Борислав сміється»



Цей роман вперше друкувався частинами у журналі «Світ» за 1881 — 1882 рр, але через закриття цього періодичного видання твір залишився незавершеним.
Усе ж завдяки порушеній злободенній соціальній проблемі він став новаторським явищем в українській літературі. Пізніше Франко, формулюючи тему роману, писав:

 «Се була спроба представити саморідний робітницький страйк бо-риславських ріпників, що закінчився великою пожежею Борислава восени 1873 року».

Фільм про Івана Франка


Художня проза


Оноре де Бальзак
Еміля Золя 
  Франко вже на початку літературної    діяльності задумав створити широку, вееохоплюючу художню панораму життя галицького суспільства свого часу. Тут для нього певними орієнтирами були епічні цикли французьких реалістів — «Людська комедія» Оноре де Бальзака, «Ругон-Маккари» Еміля Золя. 

Нотатки за 14/11/2011

Для тих хто пропустив перші два уроки за темою Іван Франко.