вівторок, 29 листопада 2011 р.

Драгоманов як зв’язок між Франко і Шевченко

Драгоманов М.
  Одначе, дуже скоро, під впливом листів Михайла Драгоманова до редакції "Друга", Франко, з своїм найтіснішим приятелем Михайлом Павликом і іншими, покинули москвофільство й пішли дорогою, вказаною Драгомановим, а саме - тісного зв'язку з живим (а не вимріяним) українським народом на широке поле європейської культури.

  Можна сказати, що Драгоманов став живим зв'язком між Шевченком і Франком.
Відомо, що Драгоманов, будучи ще молодим студентом, виголосив знаменне слово
над домовиною Шевченка, як би переймаючи його заповіт, щоб його проповідувати наступникам. 

Трагічне кохання поета І. Франка

(за мотивами збірки "Зів'яле листя") 

  Серед багатющого літературного здобутку І. Франка збірці "Зів'яле листя" , що з'явилася друком 1896 року, належить особливе місце, адже у всій світовій літературі, мабуть, важко знайти більш хвилюючу поетичну розповідь про страждання людської душі, зраненої життєвими негараздами і трагічним коханням. "Це такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою почуттів і розуміння душі людської, — писав:

Цікаві факти про Івана Франка (13 частина)

39 факт:

  Сучасники І. Франка згадували його як міцного, кремезного чоловіка невисокого зросту, з прикметними очима, що запам’ятовувалися кому сивими, ясними, з виразом енергійної думки, загалом лагідними, кому холодними сірими чи навіть сіро-сталевими, кому «працею перетомленими синіми»; високим, «класичним за формою, думним» чолом, рудуватим непокірним, трохи крученим волоссям, крутим енергійним підборіддям, упертими вустами, звичайно щільно стуленими, які надавали обличчю виразу завзяття, впертості, наполегливості, аж до суворості. Звідси мимовільне відчуття, що маєш справу з людиною, яка багато пережила, передумала і боролася. 

Реклама збірки «Мій Ізмарагд»


Якщо ви глибоко цікавитесь якісною та складною літературою рідного краю і водночас знаходите захоплюючими стародавні притчи й легенди, то збірка «Мій Ізмарагд» створена саме для вас!

Митець недарма подарував збірці таку назву у староруській літературі «ізмарагдами»
називали збірки статей і притч морального характеру, в яких читач знаходить відповіді на важливі питання повсякденного життя.

Проводячи паралель від власних творів до тих часів, Франко допомагає сучасному читачеві зрозуміти сенс буття, знайти свій шлях і не спотворити власну душу. Саме тому збірка залишається актуальною і у наші часи.

Тарас Шевченко й Іван Франко

  Хоч прямого фізичного стику між Тарасом Шевченком і Іваном Франком не було, бо Франкові було лише п'ять років у день смерти Шевченка, але пророчу місію Шевченка перебрав фактично аж Франко, і ніхто другий до нього.
  
  Виступ Івана Котляревського, батька нової української літератури, був співом соловейка перед ранком... Так і назвав його соловейком Т. Шевченко в своїй поезії "На вічну пам'ять Котляревському". Це був гарний і голосний спів солов'я, але не пророчий клич воскресення.