вівторок, 15 листопада 2011 р.

Світове значення літературної спадщини. Вшанування пам`яті письменника


  У 1956 році Всеесвітня Рада Миру прийняла рішення вшанувати сторіччя геніального сина українського народу, мужного борця за волю, братерство і мир між народами. Зорхе Соломеа Борда тоді говорив: «Для Всесвітньої Ради Миру, яку я маю неоціненну честь представляти перед своїм народом, є надзвичайно приємною справою рекомендувати усім народом земної кулі святкувати перше сторіччя одного з найкращих синів України.

Драматургія



У драматургії Франко виявив себе майстром соціально-психологічної та історичної драми й комедії.

Перші його спроби на цьому полі походять ще з гімназії: «Юґурта» (1873 р.), «Три князі на один престол» (1874 р.) та інші. Найбільше п'єс Франко написав у дев'яностих роках.

Прозова творчість


Проза Франка охоплює понад 100 оповідань, новел та десять повістей і романів. Вона починається з так званого «бориславського циклу» (від 1877 р.), в якому Франко подає жахливий образ і глибокий аналіз соціального зла в тогочасній Галичині.

"Тричі мені являлася любов..."


"Тричі мені являлася любов...": "Зів'яле листя" у серці і пам'яті поета (за творчістю І.Франка)

  Цим рядком починається один із шедеврів ліричної драми І. Франка «Зів'яле листя».

  Він сповнений таїни, котру намагалися розгадати чимало літературознавців: Р. Горак, І. Денисюк, М. Мороз — ще далеко не повний перелік. Всім цікаво, хто вони, оті три Франкові кохання, ті три музи, три жінки його творчої долі. Тож... «Одна несміла, мов лілея біла...».