понеділок, 21 листопада 2011 р.

Іван Франко та буддизм

  У сьогоднішній статті ми з вами торкнемось мало відомої частини біографії знаменитого українського письменника і поета Івана Франка. Цей клаптик його життя чомусь зовсім не висвітлюється на шкільних уроках з літератури і багатьом людям невідомо про те, що “великий Каменяр” (саме так поважно називають І. Франка) серйозно цікавився і захоплювався східною філософією буддизму та індуїзму.

  Чесно для мене це теж було маленьким відкриттям, яким кортить поділитись.

Іван Франко помер не від сифілісу, як вважалося до недавнього часу


Великий український письменник Іван Франко помер не від сифілісу, як вважалося до недавнього часу. Доведено, що історія його хвороби була виправлена ​і дописана.

Письменник був висунутий на здобуття Нобелівської премії 1916 року, але 28 травня він помер, а премія вручається восени і тільки живим ...

  Багато десятиліть вважалося, що Іван Франко помер від сифілісу. Але професор Львівського медінституту Дмитро Луцик був категорично проти загальноприйнятої думки, маючи на те вагомі підстави. 

Спогади доньки Франка вийшли на 568 сторінках

  1 листопада в столичному книжковому магазині "Є" на вул. Лисенка презентували спогади доньки Івана Франка - Анни Франко-Ключко "Для тебе, тату". Вони побачили світ у київському видавництві "Ярославів Вал".

  - Ще в 1992-м знайомий в Канаді дав мені кнігу Анни "Іван Франко и його родина". Сказав, що в Україні її видавати не можна, бо не зрозуміють. А п'ять років тому зателефонував і дав дозвіл. Мотивував тим, що суспільство вже дозріло, - каже видавець Михайло Слабошпицький, 64 роки.

Про єдину доч - Анну Франко

Анна Франко
  
Про єдину доч мало що знаємо, вона була відірвана від Львова і сім'ї, проти своєї волі подорожувала по світу. З книги спогадів Анни Франко-Ключко "Для тебе, тату" (упорядкував і написав передмову дрогобицький франкознавець Михайло Шалата) дізнаємося обставини цієї тривалої розлуки.

  У червні 1914 року Анна Франко прийняла запрошення своєї тітки Олександри Хоружинською відвідати Канів. З нею вирішив поїхати і батько. Але на кордоні Івану Франку порадили відмовитися від цієї поїздки. Не думали, не гадали, що їхнє прощання було останнім. 

Хто такий Іван Франко (розмовляла: Інна Корнелюк)

  Про подвійну річницю - і народження (й смерті) - великого генія українського народу говорено багато й різне. А про постать самого Івана Франка дотепер не так і багато відомо: маємо всі 150 років таємниць. І щоб замислитися над простим питанням: хто такий Іван Франко - тут і тепер, і 150 року тому - в останній день весни автор цих рядків не відмовилася від пропозиції поїхати до Крехівського монастиря. До речі, Франко був талановитим аналітиком церковних текстів, і деякі з таких текстів Франко знайшов саме тут.

Уривок з фільму: "Іван Франко" (1956 рік, друга частина з семи)