пʼятницю, 25 листопада 2011 р.

Чого являєшся мені у сні - Іван Франко


автор: Назарова Я.

19 коментарів:

  1. Я вважаю, що цей вірш один із найкращих в українській літературі. Іван Франко, як нихто інший розумів, що таке кохання, нерозділене коханя. Він пережив це на власному досвіді, тому цей вірш сповнений такими щирими та теплими словами. Цей вірш був та буде ще багато років актуальним, тому що ця тема завжди займала у житті людства майже головне місце.

    ВідповістиВидалити
  2. Вірш дуже сумний, він повідомлюе нам про нерозділене кохання.Він чіпає за
    живе.Актуальність його полягає в тому ,що тема кохяння вічна,як і саме людство.Це дуже чуттєвий і щирий
    шедевр української літератури,
    сенс якого зрозумілий кожній людині,яка може пропускати через себе ці чудові почуття.

    ВідповістиВидалити
  3. Це, мабуть, мій улюблений вірш Франка. Почуття, що показані дуже тонко, пронизують кожного, проникають у душу. Слова підібрані дуже точно, вони передають усю палітру емоцій закоханої людини - від чистої ніжності до спалахливого сильного почуття.

    ВідповістиВидалити
  4. Тема: відображення внутрішнього світу закоханної людини, ії думок та страждань
    Віршований розмір: п'ятистопний ямб
    Ідея:Горда дівчина не відповіла ліричному героєві взаємністю, знехтувала його почуттями. А той не може забути «чудові очі - ті ясні», вони являються йому у сні, і він питає, навіщо тривожать душу. Потім сам собі відповідає, що хай кохана приходить до нього, хоч у сні він зазнає щастя.
    Синтаксично-стилистичний аналіз:
    -Більше всього - повних речень.
    -Більш всього - прйменників, що надає твору яскравості.
    -У творі використані прости тропи (звичайни та метафорични епітети: «чудові очі... ясні»; «дно студене»; «зарево червоне»; «довгими ночами»; «щастя молодого»; «дива золотого».
    -Порівняння: «очі..., немов криниці дно студене»; «уста..., мов зарево червоне»; «серце..., неначе перла у болоті», підкреслює надзвичайну красу дівчини, її байдужо-зневажливе ставлення до почуттів закоханого юнака і його високі душевні поривання.
    -Складни тропи - метафори: «докір займається і ...тоне у тьмі»; «ти серце надірвала»; «вирвала ридання голосні»; «свій біль, свій жаль, свої пісні у серці здавлюю на дні». Вони підсилюються повторами, що увиразнюють душевний біль ліричного героя з приводу неподіленого глибокого почуття.
    -Тавтологічні повторення: «В житті мене ти знать не знаєш, хоч знаєш, добре знаєш, як я люблю тебе без тями, як мучусь Довгими ночами і як літа вже за літами свій біль, свій жаль, свої пісні у серці здавлюю на дні...», вони надають можливість усвідомити надзвичайність великого і справжнього почуття закоханого, який спочатку ніби протестує проти появи образу його коханої, що являється йому уві сні.
    -Риторичні фігури: риторичне заперечення «О ні!» змінюється на риторичне звертання «Являйся, зіронько, мені!», що підсилюється риторичним окликом «Хоч в сні!».
    Застосування митцем художніх прийомів - допомагають нам усвідомити глибину почуття ліричного героя, що переповнювали душу закоханого, для якого кохання, як і для самого автора, — це «диво золоте», «щастя молоде».


    Це один з моїх найулюбленіших віршів Франка. Талановито, лірично, щиро. Бере за душу.
    Анастасія Жвік.

    ВідповістиВидалити
  5. За жанром лiричний вiрш, звертання, портрет iз лiричним сюжетом.
    Провiдний мотив: подiлитися почуттями, болем, виразити силу своiх емоцiй.
    Побудовано на антитезi (спочатку "чому являешся", потiм "являйся!").
    Ключовi образи: законий, горделива дiвчина, сон.
    Застосовуються звуковi засоби виразностi: алiтерацii, асонанси, звукопис.

    ВідповістиВидалити
  6. Написав аналiз цього вiрша у "Декадентi"(вище),бо спочатку не знайшов потрiбноi рубрики,ще раз вибачаюсь.

    ВідповістиВидалити
  7. Мій найулюбленыший вірш, однозначно. Коли прочитала вперше, відчула майже фізичне задоволення. Один з найчуттєвіших, найніжніших та найемоційніших віршів українських поетів, серед тих, що я читала.

    ВідповістиВидалити
  8. Дуже красивий вірш, викликає багато емоцій. Франко відкриває усю свою душу, передає свої сраждання. Тема нещасного кохання є дуже популярною серед письменників, але Франко зміг дуже добре донести свою думку та викликати співчуття читача.

    ВідповістиВидалити
  9. Іван Франко показує свої переживання щодо нерозділеного кохання саме у цьому вірші. Цей вірш написан з любов'ю. Тут показана вся повнота емоцiй автора. Рядки чіпають до глибини душі.

    ВідповістиВидалити
  10. Це один з найгарніших віршів І.Франко. Так ніжно та чуттево змалювати почуття непотрібності коханій людині могла тількі дуже талановита людина.

    ВідповістиВидалити
  11. Це красива романтична поезія про нещасливе кохання. І.Франко, безперечно, талановитий. Писав красиво, ніжно, глибоко… Але він вірив у казки, а якщо бути точним, то в казку під назвою «любов». Знання 14 мов не додало йому здорового смислу та тверезого глузду. Іван Франко чи не хотів,чи не міг зрозуміти, що кохання, як радість і прикрість, пам'ять і амбіції, відчуття свого я і свобода – це всього-на-всього поведінка величезного комплексу нервових клітин. Прискорено б’ється серце, спітніли долоні, у низу живота пробігла солодка судома – ось і всі ознаки закоханості. Спасибі хімічній речовині – фенілетіленаміну! Нічого піднесеного…Навіщо писати про те, чого не існує? Навіщо писати про те, що повинна розтлумачувати хімія та біологія? Можливо, для того, щоб ми повірили у «казку»? Адже якщо довго посміхатися, то згодом починаєш вірити у щирість своєї посмішки. Можливо, саме за цим принципом і писав Іван Франко.(Жукова Лiза)

    ВідповістиВидалити
  12. чоза хуйня бля пизда ебаная похуй бля пляшем

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тобі не зрозуміти, хоча б правильно писати навчився. Лікуйся, Людино! Розмовляй красиво!

      Видалити
    2. мда...судячи з коменту людина психічно не врівноважена

      Видалити
  13. ну и хрень ето вам надо лечитца

    ВідповістиВидалити
  14. Треба поважати чужi думки! Не будьте бидлом!

    ВідповістиВидалити
  15. а я скажу ПУТІН ХУЙЛО

    ВідповістиВидалити