пʼятницю, 25 листопада 2011 р.

Цікаві факти про Івана Франка (12 частина)

35 факт: 

  Iван зростав розумною, допитливою дитиною. Його цікавило все: чому сонце маленьке, коли казали, що воно велике? Про що шепоче листя на осиці? Про що розмовляють між собою лісові звірі?

  Хлопчик залюбки допомагав батькам по господарству – згрібати сіно, звозити хліб з поля, пасти худобу. Він мав багато друзів серед ровесників.

  Джерелом перших поетичних вражень стали для малого Івана народні пісні, мати знала їх безліч.

  Інший світ відкривався Іванові у батьковій кузні. Туди йшли люди, несучи в серцях своїх радощі і горе. Маленький Іван слухав розповіді селян про тяжку працю, злидні та неврожаї. У дитячу душу глибоко западало побачене й почуте.

36 факт: 

  З 5 класу гімназії (1871-1872) Франко став збирати власну бібліотеку. Грошей на купівлю літератури у нього не було. Книжки одержував від своїх товаришів за те, що писав за них домашні завдання – невеликі літературні твори на задану тему.

"Я міг зробити протягом одного дня, не занедбуючи класної науки, 5 або й більше задач на одну тему. І всі так відмінні одна від одної, що вчитель не пізнав , що це чужі, а не учневі роботи.” 

  Таким чином до кінця свого навчання у гімназії він назбирав близько 500 томів різних книжок.

37 факт: 

  1865 – помер батько. Мати виходить заміж удруге. Вітчимом Франка став Гриць Гавриляк, молодий парубок з Ясениці, що доробився трохи грощей у Бориславі.

"Се натура наскрізь практична і реальна, без іскри поезії, а зато з значною дозою скептицизму і вільнодумства, чоловік сильної волі і енергії. Я й досі дуже високо поважаю його, як , звичайно, поважаємо того чоловіка, що відзначається прикметами, яких у нас самих мало,”- писав Франко про свого вітчима. 

38 факт: 

  1864 – 1867 – навчається у "німецькій нормальній школі”.

"До 1867 року учителям було дозволено тілесно карати учнів. Особливо відзначалася у цьому відношенні школа отців василіан, в яку зразу попав малий Франко. Нормальна школа в Дрогобичі ще перед вступом дитини до неї була місцем постраху. Школа була для нас жорстокістю, тьмою обичаїв, карою, лихом, - писав шкільний товариш І.Франка Карло Бандрівський.- Серед учителів василіанської школи своїм садизмом прославився отець Телесницький. На його совісті - смерть учня Новосельського, одного з найближчих Франкових друзів.” 

  А тим часом природні здібності малого Йвана швидко змусили вчителів вирізнити його серед інших учнів.

"Я, по- мужицьки вбраний, боязливий, несміливий та часто немитий хлопець, цілий курс бувши посміховиськом у класі, і, перетерпівши досить від деяких нелюдських учителів, наприкінці першого курсу на превелике диво цілого класу і своє власне одержав першу локацію. На екзамені, котрий був властиво тільки парадом, був і мій батько. Я не бачив його, а тільки коли мене викликали першого, щоб одержати нагороду( книжку) , то я почув, що він голосно заплакав”.

авор: Жвік Н.
ілюстрація: Галицька Д.

5 коментарів:

  1. Антонюк Вікторія5 грудня 2012 р. о 16:21

    Дуже цікаві факти про життя Франка. На мій погляд він був дуже зусередженим та цікавився всім, чим тільки можна. Він був сильний духом, адже він встояв коли помер його батька, він продовжив навчання школі, гімназії...Він навчався дуже охоче, був здібним учнем, багато читав. Мені здається він умів вислухувати людей, допомогати їм, розділяти їх горе та радощі, адже саме це робив його батько, коли маленький Франко уважно слухав розповіді селян. Все це запало йому в душу дуже глибоко. Франко дуже творча і, безусловно, видатна людина.

    ВідповістиВидалити
  2. Петраков Василь5 грудня 2012 р. о 22:15

    Завдяки ціеї статті я дізнався нові факти про життя Франка. Більш усього мені спадобалось що він любив навчатися, та був сильний духом. Він вмів вислухати людей, саме коли він розповідав з селянами все це запало йому в душу. Iван Франко дуже гарна людина.

    ВідповістиВидалити
  3. клас дуже цікаві факти

    ВідповістиВидалити
  4. На жаль,так і помер нерозкаяний...

    ВідповістиВидалити
  5. Дуже цікава інформація допомогла написати контрольну дуже дякую

    ВідповістиВидалити