пʼятницю, 25 листопада 2011 р.

Цікаві факти про Івана Франка (11 частина)

33 факт:

  Усі, хто знав І. Франка, відзначали його пристрасть до збирання грибів та риболовлі. 

  Зі спогадів Гр. Величка, гімназичного учителя, який часто зустрічався з І. Франком у Болехові та Львові: 

«Розумівся дуже добре, де риба любить пересиджувати, в яку пору найлегше її зловити, знав прекрасно всякі породи риб, життя їх, норови та звичаї». 
  
  Але «риба цікавила його доти, доки не викинув її з води на берег» . Умів ловити рибу руками, навіть ногами; особливо ж скрутно, як згадував знайомий І. Франка С. Вітик, приходилося тим його друзям, що вибиралися з ним на риболовлю: 

«Він використовував їх, щоб заганяли йому рибу». 

  Хто робив це невміло, кричав на нього. Такий гість виходив з води перемерзлий, утомлений, тоді І. Франко кликав: 

«Ну, тепер скоренько біжімо! Й так бігли з півверстви, поки не зігрівалися»

  Мріяв І. Франко і про власний ставок із рибою, навіть дітей навчив виплітати сіті, які сам робив майстерно (вудок не любив), але ця мрія так і не стала реальністю. 

  Ще (за спогадами доньки письменника Анни) любив І. Франко прикрашати подвір’я свого будинку (із 1902 року сім’я Франка жила у власному будинку у Львові по вулиці Понінського, тепер Івана Франка): 

«Кругом хати насадив яблуні, і груші, і вишні, а попри стежки – корчі порічок, аґрусу та малини».

34 факт:

  Робочий кабінет І. Франка зримо постає зі спогадів Петра Сукенникова, берлінського кореспондента московської газети «Новости дня», який восени 1902 року відвідав І. Франка і опублікував про нього кореспонденцію у недільному додатку до цієї газети 3 листопада 1902 року:

«Кабінет Франка умебльований дуже скромно. Головна і єдина окраса кабінету – це книги. Декілька книжкових шаф займають майже всю кімнату… Книгами завалений весь письмовий стіл… гірка книжок і брошур звалена просто в кутку». 

 За згадкою М. Мочульського:

 «...свої поезії ховав у паперову коробочку. Гарних гаптованих течок не було в нього. Писав не на гарнім папері, а на клаптиках, що попадалися йому під руки»

автор: Голобородько В.
ілюстрації: Галицька Д.

6 коментарів:

  1. Кожна людина має своє власне хобі. Франко,звичайно ж, не був виключенням. Проте, що він був знатним рибалкою мені було відомо давно, а ось той факт, що Франко любив збирати гриби, відверто кажучі, здивував мене. Здавалось би, така зайнята особистість, як Франко, не став би гаїти свій час на таку справу і с більш великим захопленням написав би новий твір, проте ні, Франко знаходив час навіть на те, щоб зібрати грибів і йому це дійсно подобалось. Для мене, цей факт ще раз відкриває Франка, як дуже різнобічну особистість.

    ВідповістиВидалити
  2. Я відкрила для себе І. Франка з іншого боку. Мені завжди здавалося, що письменники - інші люди. І ця стаття змінила мою думку.

    ВідповістиВидалити
  3. Забавна стаття. Так, завдяки цім звичайним чоловічим захопленням ми бачимо не Великого Революціонера, а просто людину, з власним світом, побажаннями, мріями. Ще одно підтвердження тому, що Франко - такий же, як і ми, а не загадкова істота з іншого світу. Справжні генії завжди зростають серед звичайного середовища.

    ВідповістиВидалити
  4. Для мене теж Франко відкрився з іншої сторони.Сподобався момент,де написано, що він вмів ловити рибу не тільки руками,а й ногами.
    також сподобалося описання кабінету.зразу видно,що людина начитана,любила збирати багато книг,і якщо щось приходило на думку то і писав на клаптиках,лиш би думка не втекла.
    сподобався цей факт

    ВідповістиВидалити
  5. До цих пір я навіть не думала що Франко цікавився риболовлею, і мене вразило те, скільки всього він знав про рибалку.Мене це приємно здивувало.
    Також дуже цікаво те, що Франко любив прикрашати будинок своєї родини. Це говорить про те, що він чуйна, проста, турботлива, різнобічна людина, яка дійсно живе серед звичайних людей. А також про те, що він любить свій будинок і хоче зробити його прекрасніше.

    ВідповістиВидалити
  6. Дуднік Діана5 грудня 2012 р. о 21:00

    Завжди цікаво читати ту інформацію, яку майже ніде не пишуть. Я думаю, що не кожен знає такі подробиці життя поета. Загалом, пристрасть до риболовлі була завжди в родині письменника. Сам І.Франко рибальством захопився ще в дитинстві.
    Рибальство знайшло відображення й у творчості І.Франка. Зокрема, в оповіданні “Щука” висвітлено вилов риби з допомогою сітки. Крім того, у творі “Як Юра Шикманюк брів Черемош” детально описується ловля головатиці, простромленої остю. Так вдало передати цей процес разом із внутрішніми переживаннями риболова міг лише інший досвідчений рибалка.

    ВідповістиВидалити