суботу, 19 листопада 2011 р.

Дитячі роки Франка

  
Великий Каменяр українського народу Іван Франко народився 27 серпня 1856 р. у Нагуєвичах Дрогобицького повіту. 

  Малий Франко ріс винятково допитливим та обдарованим хлопчаком, саме тому 1862 р. Батько (коваль Яків Франко) віддав його до початкової школи в селі Ясениця-Сільна, де викладали польську і німецьку мови та початкову арифметику. 

  Далі було навчання у німецькій так званій "нормальній школі" при василіанському монастирі в Дрогобичі (1864 р. – 1867 р.), де вже наприкінці першого року навчання, склавши іспити, Франко одержав "першу локацію" (відзнаку).

  1867 року помирає батько Івана... (згодом про смерть батька поет написав свій перший вірш "На Великдень 1871 року"). Завдяки допомозі вітчима, Гриня Гаврилика, 1867 р. Франко вступає до Дрогобицької гімназії, де отримує ґрунтовні знання з класичних мов, історії, математики та дивує своїм літературним талантом професорів гімназії Івана Верхратського та Теофіла Грушкевича, перекладаючи твори Гомера, Софокла, Горація.... З Дрогобича на канікули поет вирушає в рідні
Нагуєвичі. 

  1872 року помирає мати поета, Марія Кульчицька-Франко... (саме їй присвячено рядки у вірші "Пісня і праця" та у поемі "Гадки на межі")...

  Влітку 1874 року Іван Франко багато подорожує по карпатських селах (Синєвидне, Бубнища, Тисове, Мізунь, Лолин...) і робить фольклорні записи (за матеріалами мандрівок написав вірш "Коляда" та свою першу велику повість "Петрії і Довбущуки"). 

  Саме тоді гостюючи в Лолині у місцевого пароха Михайла Рошкевича, закохується в його доньку Ольгу. Їй Франко присвятив свою першу збірку поезій "Баляди і росказы" (1876 р.) Та не судилося їм бути разом, бо після арешту
Франка 11 червня 1877 р. Ольжині батьки стали на перешкоді їхнього одруження.    

  Про своє перше невдале кохання Франко в листі від 26 червня 1898 р. до українського вченого, письменника А. Кримського згадував: 

"... Значний вплив на моє життя, а значить також на мою літературу, мали зносини мої з жіноцтвом. Ще в гімназії влюбився я у дочку одного руського попа Ольгу Рошкевич
 
(вона перекладала дещо із Золя і Гонкурів, зібрала весільні пісні з Лолина, перклала роман Ланської "Обрусителі")

Наша любов тяглася 10 літ, батьки зразу були прихильні мені, надіючись, що я зроблю блискучу кар'єру, але по моїм процесі 1878-1879 рр. заборонили мені бувати в своїм домі, а 1880 р. присилували панну вийти за іншого – попа Озаркевича, брата писательки Кобринської, чоловіка, зрештою, дуже гарного. Се був для мене важкий удар, сліди його знайдете в "На дні", у віршах "Картка любови". 

  Франко боляче переживав розрив із Ольгою Рожкевич. Він писав їй: 

Ольга Рожкевич
"Стративши тебе, я стратив надію на любов чесної і надійної жінки, а при тім такої, котра могла зв'язати свою долю з моєю".

автор: Жвік Н.
ілюстрації: Галицька Д.

36 коментарів:

  1. "Стративши тебе, я стратив надію на любов чесної і надійної жінки, а при тім такої, котра могла зв'язати свою долю з моєю".
    За що ж він її стратив, коли кохав?
    Автори стетей, будь ласка, перед тим як публікувати матеріал хочаб перевіряйте, що ви пишете.
    Загалом стаття цікава.
    Іван Франко - людина, яка є прикладом дял всіх нас. Не кожен дорослий так відповідально ставиться до життя, як ставився до нього маленький Франко. Тому намагаєтеся спадковувати від нього ці ідеї.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Франко так і писав - "Стративши" (утративши), просто характерно часу та місцевості, де жив Франко.

      Видалити
    2. давай будем сексом заниматися

      Видалити
  2. Валерія 10-а клас29 листопада 2011 р. о 18:42

    Дуже хороша стаття.Як про мене,то можу сказати,що значний вплив на його подальшу творчу діяльнысть мали саме жінки."... Значний вплив на моє життя, а значить також на мою літературу, мали зносини мої з жіноцтвом"
    Вони його підносили до великих почуттів,так були як тою музою для написання багатьох віршів,які більшість були присвячені саме їм.

    ВідповістиВидалити
  3. Чернюк Олена 10-А
    Так, я теж вважаю що на Франка, насамперед як на лірика, вплинула саме його перша любов. тим більше, що вона "тяглася" 10 років, а кохати цілих 10 років - це не насолоджуватися пустим захопленням, або навіть пристрасттю... втрата Олььги була для нього великим вдаром, це залишило слід у нього в душі.Вважаю, що довго не забувайв він цієї жінки, адже шлюб цого був нещасливий, і важко було йому, картаючи себе, гріти десь глибоко у серці давно вбиту надію... Надію на те, що з Ольгою вони були б щасливі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ывавпрпоглшдщжзлдолрпвапролдлжлорпачвяывапрололрпачсапролорппсмпиртольдбюбьттимппмапроььюдбююбьорпаваспмролджжэ..юдбльорипмасвспртоьлбю.......................................................................................................................................................юбисачвапитьбт ит

      Видалити
  4. А я навіть вважаю, що треба брати набагато раніше, ніж перша любов. По-перше, на творчість І. Франка впливає місце його народження. Як ми можемо помітити, в основі мови творів лежить літературна загальноукраїнська мова і народна мова Карпат, дуже багато діалектів. По-друге, навіть складно уявити, як смерть батька впливає на дитячу психіку. Звичайно ж, можна тільки дивуватися стійкості Івана, але я також вважаю, що тут треба дякувати матері і вітчиму. Адже саме завдяки їм, Франко вступає до Дрогобицької гімназії, де отрімує грунтовні знання з класичних мов, історії, які, звісно, вплили на творчість Франка

    ВідповістиВидалити
  5. Антонюк Вікторія4 грудня 2012 р. о 19:13

    На мою думку дитячі роки Франка були важкими, тому що він виріс без батька, а потім ще й померла мати. Це показує його мужність ще з дитячих років. Але не дивлячись на все це він зміг стати найвидатнішим світочем гуманізму, свободи і духовної величі людини.Я гадаю, що значно вплинули на його творчість його кохані жінки, тому що він присвятив їм вірші та деяким, цілі збірки.
    І. Франко - один з найвпливовіших митців і мислителів Європи, він прозрів поступ людства, був невтомним творцем духовно-національного відродження Украйни та її державності. Франко - є прикладом для всіх нас.

    ВідповістиВидалити
  6. Дуднік Діана5 грудня 2012 р. о 20:24

    Любов до казки Іван Франко виніс ще з раннього дитинства. Мов зачарований, слухав малий Івась цікаві казки про тварин, які розповідала йому мама. Згодом багато казок доводилося йому чути від сільських оповідачів - дідусів та бабусь.
    Чарівний світ казок з роками все більше і більше приваблював чутливого й допитливого хлопчика. З дев'яти років, навчаючись у третьому класі, Франко уже старанно записував народні казки від своїх шкільних товаришів, які знали їх силу-силенну і вміли цікаво й захоплююче розповідати. А пізніше почав записувати пісні та прислів'я. І потім уже все життя Франко не кидав збирати і вивчати народні твори.
    Події дитинства та виховання батьків сильно вплинули на його подальший творчий шлях. Ставши письменником, Іван Якович сам написав для дітей багато казок. Він об'єднав їх у збірку "Коли ще звірі говорили". Сюди ввійшли такі казки, як "Осел і Лев", "Вовк війтом", "Фарбований Лис" та інші.
    Люблять діти також велику віршовану казку Франка "Лис Микита".
    Казки Івана Франка вчать дітей бути чесними, правдивими, прищеплюють їм любов до рідної природи, розвивають цікавість і допитливість.

    ВідповістиВидалити
  7. я взагалі просто списів проект
    !!!!!!









    ВідповістиВидалити
  8. франко молодший брат тараса!!!! обидва волі ковалі

    ВідповістиВидалити
  9. нууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу

    ВідповістиВидалити
  10. супер мені допомогло!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  11. )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ВідповістиВидалити
  12. Дякую мені дуже допомогло маю 12

    ВідповістиВидалити
  13. Меня допомогло теперь в щоденику велика и жирна дванадцятка 12 😎😀👦

    ВідповістиВидалити
  14. Дякую,тепер я ще більше знаю про Франка!😘😉

    ВідповістиВидалити
  15. зроспмчивапзщрлшашщвргаергпрапппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппп

    ВідповістиВидалити