понеділок, 21 листопада 2011 р.

Іван Франко помер не від сифілісу, як вважалося до недавнього часу


Великий український письменник Іван Франко помер не від сифілісу, як вважалося до недавнього часу. Доведено, що історія його хвороби була виправлена ​і дописана.

Письменник був висунутий на здобуття Нобелівської премії 1916 року, але 28 травня він помер, а премія вручається восени і тільки живим ...

  Багато десятиліть вважалося, що Іван Франко помер від сифілісу. Але професор Львівського медінституту Дмитро Луцик був категорично проти загальноприйнятої думки, маючи на те вагомі підстави. 

  Професор довгі роки присвятив вивченню причин смерті Великого Каменяра і, щоб науково підтвердити свою правоту, приніс до Львівської науково-дослідний інститут судових експертиз ксерокопію лікувальної картки письменника, заповненої в притулку для бідних січових стрільців, де Франко лікувався незадовго до своєї кончини. 

  І фахівці інституту зуміли довести, що діагноз у цій історії хвороби був сфальсифікований.

«Минув рік, найстрашніший в моєму житті»

  Як стверджує відомий український історик Ярослав Мельник у своїй монографії «З последнего десятілiття Iвана Франка», письменник захворів ще в 1908 році. 

  Навесні 1909 року Франко писав Надії Кибальчич про перенесену ним важкої хвороби: «Пройшов рік, найстрашніший в моєму житті». Саме тоді почалася темна смуга в житті Івана Франка, відбилася і на його творчості, і на стосунках з людьми, яких вражала раніше не притаманна йому різкість і несправедливість суджень. 

  Твори письменника цього періоду наповнені тугою і відчаєм, передчуттям кінця. Можна лише уявити, наскільки тяжкими були страждання Франко, якщо він, завжди такий терплячий, стійкий, до того ж замкнутий, скаржився знайомим, що його мучать головні болі, депресія. 

  У листі другу поет зізнавався: 

«Занадто часто на мене знаходить психічне ловлення, якась дика туга, що й
жити не хочеться ...»

  Франко відчайдушно боровся з хворобою і, зрештою, звернувся до медиків. Толку, правда, від цього було мало. 

  Лікар Лев Коссак, багато років лікував письменника, згадував згодом, що Франко був неслухняним і неакуратним пацієнтом. Лікарі заборонили письменнику займатися літературною працею, на що він і поскаржився в листі Грушевському: 

«Лікар посадив мене на щось на зразок голодування та арешту, заборонивши читати і писати ...» 

  Проте Франко пише статті і повісті, робить переклади, полемізує, вивчає пам'ятники літератури.

  Хвороба прогресувала, і лікарі порекомендували лікування в Ліпінках (Хорватія). Члени Наукового товариства імені Тараса Шевченка (НТШ) виділили для цього значну суму, і Франка відправляється в дорогу, сподіваючись, що відпочинок та лікування повернуть йому колишню енергію і ясність духу. 

  Перший час, здавалося, справа пішла на поправку, і натхненний Франко пише кілька віршованих творів, новели, робить переклади. Але, на жаль, незабаром хвороба стала прогресувати, з'явилися нестерпні болі в лівій руці. 

  Буквально в сутінковому стані Франко наказує синові Тарасу знищити щойно написані твори, мотивуючи своє рішення тим, що в них «ненормальне зміст» (дещо, правда, випадково вціліло).

  Дочка письменника Ганна згадувала, що батько нестерпно страждав від наступаючого паралічу рук. У нього з'явилися хворобливі галюцинації, які заважали спати, вимотували душу. 

  А манія переслідування дійшла до такого ступеня, що Франко звернувся в поліцію, щоб виставили пост в його будинку.

автор: Ковтонюк В.
ілюстрація: Галицька Д.

17 коментарів:

  1. Фесенко Маргаріта23 листопада 2011 р. о 16:30

    Ця стаття була цікавою для мене. Франко помирав страшно, в муках. Це саме жахливе. Однако ж це доказує, цо він був геній, єдиний в своєму роді. Тому що як нам показує далеко не одиничний випадок, що велики люди помирають страшно, іноди занаддто рано, іноді не своєю смертю... А якщо вони помирають у преклонних літах, то вони переживають настільки багато страшного, що думається іноди, що ті б таке не витримав би. Але він і коли помирав не зрадив собі, він не жалівся усім, він терпів смвою боль. Це дуже мужньо

    ВідповістиВидалити
  2. Для мене ця стаття була найцікавіша. Мене завжди цікавить від чого вмерла та чи інша відома особистість. Навіть не стільки творчисть людини, скільки саме причина смерті, бо навколо смерті завжди багато таємниць. Я читала багато статей про причину смерті Франка, деякі були схожі(хвороба, діагноз) приблизно співпадали, деякі були дуже суперечливі, а в деякіх були настількі абсурдні варіанті, що повірити в них впринципі не можливо. У смерті Франка дійсно багато невідомого, саме це й робить його особистість ще більш цікавою для мене.

    ВідповістиВидалити
  3. Франко був людиною, який трудився над науковими перекладами, написанням статей, віршів, навіть наприкінці свого життєвого шляху, він не втрачав надію і хотів постійно писати. Це підтверджує його лист Грушевському:
    «Лікар посадив мене на щось на зразок голодування та арешту, заборонивши читати і писати ...»
    ІМХО Людина, яка настільки любив свою «справу», безумовно, гідний поваги. Після прочитання цієї статті, Франко виріс в моїх очах.

    ВідповістиВидалити
  4. Людям завжди хочеться дізнатися про щось надзвичайне, таємниче, трошки мистичне. Адже нікому точно не відомо, від якої хвороби помирав Франко. Коли вивчаєш якогось митця, захоплюєшся чимось з його творчості і здібностей та дуже часто наприкінці першого уроку, коли вивчаємо біогрфію письменника, можна почути:"А від чого він помер?" Так,це сумно, що він помер, але таємниче. Коли людина має призвання до чогось, вона не може жити без улюбленої справи, тому можна зрозуміти те, що Франко був "неслухняним і неакуратним пацієнтом". Та для такої людини, як Іван Якович працювати - це все одно, що жити...

    ВідповістиВидалити
  5. Згодна з Олею - невже це так важливо, від чого помирає митець? Головне, який скарб він по собі залишив.
    Найбільш у статті вразило і засмутило те, що Франку (хоча й у профілактичних цілях)було заборонено писати та читати. На мою думку, це жахливо - українське слово та змога творити, закликати людей до боротьби за власну країну були метою життя письменника, його сенсом. Мабуть, на погіршення стану його здоров'я вплинуло саме це значною мірою.

    ВідповістиВидалити
  6. Дуже багато версій про смерть Франка, але ж більшість схиляється все ж таки до того, що Франко помер від саме сіфілісу, через те, що наприкінці свого життя він вів досить роспусний образ життя. Але ж ми не маємо ніякого права судити його, бо він нааписав несмітну кількість праць, був трудоголиком, та мав повне право на особисте життя таке, яке хотів. А ритися у чужій брудній білізні - це не повага до його пам`яті

    Валерія

    ВідповістиВидалити
  7. Дуже цікава стаття, тому що смерть геніальною людини майже завжди загадкова та таємнича. Тому і цю версію його сметрі я вважаю не зовсім правдою.
    Мабудь, якщо Франко слухався лікарів, то він може й помер би пізніше. А може й раніше, тому що він жив, тим що писав та читав. Якщо б в нього відібрали найголовніше, що було в його житті, то й сенса жити в нього не було. Навіть коли він вже хворів та помирав, він не переставав писати, тому що це діло його життя.
    На мою думку він був дуже незвичайною та мужньою людиною, яка заради свого діла піде на все. Вже після цього він заслуговою на повагу та визнання людей, навіть тих, кому не подобається його творчість.

    ВідповістиВидалити
  8. Людина завжди помирає від того, що вона заслужила за все своє життя своїми діями. А Франко дуже любив жінок, і що в цьому поганого? Сексуальна енергія допомагала Франку творити, бо це одна з найсильніших енергій в світи, а від чого він помер, нам все рівно, хай це буде таємницею для всіх.

    Валерія із Б

    ВідповістиВидалити
  9. Це дуже цікава стаття для мене. Дуже рідко, коли відомо за яких умов загинула відома людина, але це настправді придає їй загадку, цікавість та вічну затребуванність.
    Я вважаю, що якби Франко одразу ж послухав лікарей та перестав писати, то він помер би набагато раніше. Його твори- це його життя,його світ, це він сам. І без них він не міг.

    ВідповістиВидалити
  10. Франко останні роки життя було дуже важко. Не розумію, як можна при таких болях ще щось вигадувати та писати.Він дуже сильна людина.Василь Якіб'юк: "Франко пізно клався спати - о 10-11, встав рано, десь о 5 годині, зібрався, з'їв сніданок, кошик на руку - і на гриби. Лише приніс - зараз до праці. Читав мало, сидів під явором і диктував мені, я записував. Відомо, що в останні роки життя Франко не міг навіть ручку тримати в руках через хворобу.
    Діденко Марія.

    ВідповістиВидалити
  11. Чернюк Олена 10-А
    Дуже прикро читати , що ТАКА людитна так померла. І найстрашніше те, що хвороба ломала його енергію, надію, волю поступово. Але волі так і не зломала! До останньої своєї години писав великий Каменяр... точніше не писав, а надиктовував синові свої твори. Й така сильна в письменнику була жага до життя, така любов до властної справи, ща навіть попрек заборони лікарів, не лякаючись можливої смерті, він все одно робив те, щао любив надусе. Та хвороба торкнулася кістлявими пальцями чола великого письменника, й Фрако почав втрачати глузд. дуже прикро читати про те, як він страждав від маній, і, якщо візичний біль він пересилював, то цьому нічого бідолашний не міг заподіяти, хоч й так сильно намагався...
    Й не отримав великий своєї заслуженної нагороди. Зовсім трошки не протримався...

    ВідповістиВидалити
  12. Мене завжди дивувало, що всі великі письменники відчували свою смерть, буквально передбачали термін закінчення свого життя. Можна легко помітити, що перед смертю настрій творів Франка значно погіршується, а то і в край падає. Мене дуже зацікавив той факт, що Франко наказує синові Тарасу знищіті щойно напісані твори, мотивуючі своє рішення тим, що в них «ненормальні зміст». Я навіть вважаю, що Франко вчинив дурницю, коли в протиріччя лікарям писав твори. Але якщо слідувати тій думці, що письменники відчувають свою смерть, то швидше за все Франко просто хотів залишити якомога найбільший слід у своєму житті і житті українського народу. Звичайно ж, так і сталося ... Франко буде жити в наших серцях вічно

    ВідповістиВидалити
  13. З усіх статтей саме ця мені була дуже цікавою. Мені дуже прикро те, що Іван Франко, така неймовірна людина, яка стільки всього зробила для української літератури померла саме так. Я вважаю Франка одним з найталановитіших письменників.
    Він гідний отримати Нобелівську премію. Жаль, що він трошки не дожив до цього. Але в наших серцях він вже давно її отримав і буде мати її вічно.

    ВідповістиВидалити
  14. Петраков Василь5 грудня 2012 р. о 21:58

    Іван Франко був дуже гарною людиною, та мені дуже прикро що він так помер. Я вважаю що якщо би Іван не народився то невідомо яка була б задаз Україна. Іван Франко гідний отримати усе, він гідний того що його іменем названо місце та дуже багато вулиць.

    ВідповістиВидалити
  15. Брунхільда- Валькірія8 березня 2015 р. о 14:49

    Фесенко Маргаріта, Анастасія 10-А, Оля, Даша Чорна, Алиса, Кіріна Юлія
    На хера писати одне і те ж саме під різними ніками?
    Я не люблю Івана Франка, майже вся його творчість - банальність за вийнятком невеликої кількості інтимної лірики. Але якщо ми бідні на геніїв ( не те, що північний сусіда) то треба вклонятися хоч чомусь, хоч із чогось зліпити ( багато так вважають)

    Значит все таки сифилис! Слава Богу! Слава Україні!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ти мене знервувала! дорости до його рівня і тоді розказуй хто на що заслуговує

      Видалити
  16. Дещо неграмотно підготовлена інформація автором статті.

    “Як стверджує відомий український історик Ярослав Мельник у своїй монографії «З последнего десятілiття Iвана Франка», письменник захворів ще в 1908 році.”

    Це не зовсім правдива інформація. Бо автор не Ярослав Мельник, а Ярослава Мельник. І вона не історик, а скоріше мовознавець. На момент видання книги Я. Мельник “З останнього десятиліття Iвана Франка” / Львівський державний університет імені Івана Франка, Інститут франкознавства; Інститут українознавства імені І.Крип’якевича НАН України. – Львів, 1999. – 208 с. автор кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник відділу літератури інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України.

    У 2006 році ця книга була перевидана під назвою “…І остатня часть дороги... Іван Франко в 1908-1916 роках”. Видавництво Коло, м. Дрогобич.

    ВідповістиВидалити