середу, 16 листопада 2011 р.

Цікаві факти про Івана Франка (9 частина)

Емблема вина "Золота Ріца"
26 факт:

  В їжі Франко був невибагливий: на сніданок - кава з булкою, на обід - квашені овочі талегкий суп з додаванням квасу, кропиви, грибів. Він ніколи не палив, а випити міг хібащо пива чи чарку вина «Золота Ріца».

27 факт:
Івана Франка заарештовували тричі. У перший раз він провів у камері з кримінальними злочинцями 11 місяців. А після другого арешту, в 1880 році, ледь не помер з голоду. Тоді за тиждень в готелі він - без єдиної помарки! - Написав повість «На дні» і на останні гроші відіслав її до Львова, після чого три дні жив на три центи, знайдені на березі річки Прут. А коли їх не стало, лежав без пам'яті, без сил. Спас Франко старий служитель готелю.

28 факт:

  У Львові у подружжя довго не було свого житла. Одного разу на знімній квартирі з ящика кухонного столу у них вкрали все столове срібло. Франко байдуже поставивсядо цього, а дружина сказала, що злодії теж повинні якось жити ... У своїй квартирі сім'я оселилася, вже коли підростали четверо дітей - сини Андрій, Тарас, Петро та донька Анна.
Сократ
  Діти з задоволенням вирушали з батьком у піші прогулянки. У ліс по гриби Іван Якович ходив босоніж, з кошиком. Діти його наслідували, і Франко жартував: 
«Босим завжди ходив Сократ. У цьому наша сім'я з ним зрівнялася. Тепер справа за іншим ».
Захоплювався Франко і риболовлею. Вудок не визнавав - ловив форель руками або мережею. Михайло Коцюбинський, побачивши босоногого поета, чинячи мережа, зізнався, що автор поеми «Мойсей» нагадує йому ловця людських душ ...

автор: Курiнна К.
ілюстрації: Галицька Д.

2 коментарі:

  1. Фесенко Маргаріта23 листопада 2011 р. о 16:23

    Факт про їжу дуже здивував мене, і згадалося прислів'я "мы їдим для того щоби жити, а не живемо для того щоби їсти". З приводу цих фактів, можна зробити висновок, що Франко мудра людина. Також він відноситься до невдач з философської точки зору( приклад 28 факт). Він також міг заради ідеї йти на жертви, голодати. Смілівисть його і сильний дух допомогли йому при арештах. Дуже цікаво для мене те, що він ловив форель руками, як до мене це дуже важко і майже не можливо. Франко - цікава людина, у якій багато граней характеру

    ВідповістиВидалити
  2. Те, що І. Франко не зупинився і писав в умовах, в яких він ледве міг жити, доводить, що він - дійсно великий письменник.

    ВідповістиВидалити