середу, 16 листопада 2011 р.

Життєвий і творчий подвиг Івана Франка

  Є поети осені і є співці весни.   Є письменники, які пишуть для дітей, інші - для молоді, треті - для дорослого читача. 

  Наш Іван Франко (1856-1916) глибинно збагнув світ дитини, ніжні тремтіння серця юнака і дівчини, затаєне переживання зрілої людини. 

Іван Франко є письменником усіх пір року і пір життя людського, усіх етапів історичної долі народу - минувшини, сьогодення й майбутнього. 

  Івана Франка ми називаємо Каменярем за його завзятість у боротьбі із перешкодами на шляху прогресу, універсальним генієм - за всеосяжність охоплення життя, розмаїття поставлених проблем; нашим національним пророком, тому що він здійснював безнастанний подвиг - вів свій народ до щасливої ​​долі. Титаном праці теж величаємо Франка.

   "Сорок років я працював, навчав", - говорить у Франковій поемі "Мойсей" пророк і вождь. Так мав право сказати і Франко про себе, який з сорока років праці не змарнував жодного дня. Він написав близько шести тисяч творів. Їх повне видання - п'ятдесят томів. Але ще багато творів не увійшло до 50-томника. Життя в Івана Франка було цікаве, різноманітне і бурхливе.

  З дитинства (народився в селі Нагуєвичі теперішньої Львівської області) він виніс у своїй поетичній душі "пісню і працю" мамину та розум і вболівання за громадські справи батька-коваля. 

  У гімназії вивчив п'ять мов. Українською, польською, німецькою писав вірші. З грецької та латинської ще в гімназії багато перекладав. Знав старослов'янську, чеська, російська, ідиш, пізніше вивчив французьку, англійську, угорську, італійську. 

  Майже всі вірші "Кобзаря" читав напам'ять. За життя І. Франка протягом майже сорока років вийшло десять збірок його віршів: "Балади і оповідання», «З вершин і низин" (виходила двічі), "Зів'яле листя", "Мій Ізмарагд", "Із днів журби" , "Semper Tiro", "Давно і нове", "Вірші на громадські теми". "З літ моєї молодості". Це ціла поетична скарбниця, блискучі і дзвінкі мистецькі дорогоцінності. 

  У своїх пошуках поет-новатор часто досягає вершин досконалості. Перш за все І. Франко визначився як поет-громадянин. Його політична лірика - оригінальне надбання української культури. А вершиною її можна вважати знаменитий пролог до поемі "Мойсей". Мотив служіння народові розвивається і виростає в поезії Франка до апофеозу боротьби за людину, її свободу і щастя: "Лиш боротись - значить жить". І в мужніх бувають "хвилини розпачу" і "дні скорботи". 

  У такі часи народилася найкраща збірка Франка, поезії якої стали шедеврами української і світової лірики, - "Зів'яле листя" (1896). Окремий принадний чудовий І. Франка - то прозові оповідання, новели, образки. Ще в більшій мірі, як у поезії, задумав письменник у своїй прозі відобразити широту і глибину житгя. Цей гігантський задум реалізував прозаїк у десяти повістях і романах і в ста п'ятнадцяти оповіданнях, новелах, образках. Майже всі його прозові твори мають захоплюючий сюжет, вони пересипані життєвими деталями, чується у них гомін живого слова. В цілому ряді оповідань письменник змалював життя дитини.



автор: Курiнна К.
ілюстрації: Галицька Д.

7 коментарів:

  1. На мою думку, Іван Франко є одним з найвидатніших письменників української літератури. Він безперечно був генієм та мав неабиякий талант. Я згодна з тим, що "Іван Франко є письменником усіх пір року і пір життя людського, усіх етапів історичної долі народу - минувшини, сьогодення й майбутнього." Йому у житті прийшлося нелегко, та, мабудь, завдяки цьому його твори сповнени такою щиристю та відвертістю. Здається, що він заглядав у душу кожного, тому кожний зможе знайти, щось у його творах для себе. Він торкався самих глибоких тем. Тем, які завжди будть актуальні.

    ВідповістиВидалити
  2. Франко був дуже різнобічною людиною. І він може заглянути в душу кожного з нас. Дуже часто, коли ми шукаємо відповіді на наші життєві питання, слід лише зазирнути в книгу, і там ми знайдемо відповіді на всі питання. Такими книгами якраз є книги Франка. Скільки людина знає мов - стільки разів вона людина. Як ми бачимо, Франко ще в період навчання знав 13 мов. Тобто незалежно від того, яка людина національності, він може зазирнути на сторінки творчості Франка і знайти там все те, що хвилює його в даний період життя.

    ВідповістиВидалити
  3. Франко був дуже різнобічною людиною. І він може заглянути в душу кожного з нас. Дуже часто, коли ми шукаємо відповіді на наші життєві питання, слід лише зазирнути в книгу, і там ми знайдемо відповіді на всі питання. Такими книгами якраз є книги Франка. Скільки людина знає мов - стільки разів вона людина. Як ми бачимо, Франко ще в період навчання знав 13 мов. Тобто незалежно від того, яка людина національності, він може зазирнути на сторінки творчості Франка і знайти там все те, що хвилює його в даний період життя.

    ВідповістиВидалити
  4. Черню Олена 10-А
    Франко воістину овлодів словом. Словом у всіх його виявах, бо писав вн усе : від дитячіх казок до наукових нарисів. Ця стаття надихнула мене спробувати зробити висновок : а хто для мене Іван Яковлевич Франко, ажде для кожного він свій. Тепер я розумію, осмислюю скільки всього несе слово "каменяр" по відношенню до нього! Бо все життя він боровся. в дитинстві - зі злиднями, у білш сташому віці - за свободу властну й народу,коли вдже був на схилі днів- із хворобою;та все життя - з несправедливісстю, увесть свій вік намагаючись прорубати "свою скалу".

    ВідповістиВидалити
  5. Аналіз(Ісаєва Ганна)
    Іван Франко глибинно збагнув світ дитини, ніжні тремтіння серця юнака і дівчини, затаєне переживання зрілої людини.
    "Сорок років я працював, навчав", - говорить у Франковій поемі "Мойсей" пророк і вождь. Так мав право сказати і Франко про себе, який з сорока років праці не змарнував жодного дня. Він написав близько шести тисяч творів. Їх повне видання - п'ятдесят томів. Але ще багато творів не увійшло до 50-томника. Життя в Івана Франка було цікаве, різноманітне і бурхливе.
    У гімназії він вивчив п'ять мов. Українською, польською, німецькою писав вірші. З грецької та латинської ще в гімназії багато перекладав. Знав старослов'янську, чеська, російська, ідиш, пізніше вивчив французьку, англійську, угорську, італійську.
    У своїх пошуках поет-новатор часто досягає вершин досконалості. Перш за все І. Франко визначився як поет-громадянин.
    Свій гігантський задум(відобразити саме життя) реалізував прозаїк у десяти повістях і романах і в ста п'ятнадцяти оповіданнях, новелах, образках.

    ВідповістиВидалити
  6. Копій Наталья 10-а клас
    Життя Франка захоплює своєю різноманітністю і яскравістю. Все своє життя він творив, вчив і працював, а значіть його життя було прожите не дарма. Не може не вразити те, що Франко написав близько шести тисяч творів, знав багато мов і писав на них (українська, польська, німецька, старословянська, чеська, російська, ідиш, французька, угорська, англійська, італійська), майже всі вірші "Кобзаря "читав напам'ять. Він удосконалив свою поезію, заглиблюючись у зміст життя, і це дуже важливо.

    ВідповістиВидалити
  7. Маракова Катерина учениця 10 класу
    Життя - не поле перейти.
    Життя Великого Каменяра хоч було не дуже довго, але скільки він вніс у долю українського народу!Це не тільки дерево посадити, народити дитину. Це справжній зразок духовності, високої моралі великої людини. Я завжди захоплювалась цим майстром, навіть більше ніж Шевченком.

    ВідповістиВидалити