неділю, 20 листопада 2011 р.

Петро Франко


Діти Франка: Андрій, Петро, 
Тарас, Анна 

Петро Іва́нович Франко (21 червня 1890, Нагуєвичі - 28 червня 1941), український педагог, учений - хімік і економіст, літератор, етнограф і громадський діяч. Син класика української літератури І.Франка і брат літературознавця Т. І. Франко.


Ранні роки

  Народився в с. Нагуєвичі поблизу Дрогобичa. Закінчив Львівську Політехніку. Один із засновників Пласту, член Наукового товариства ім. Шевченко.


  У 1911-1914 рр.. викладав фізкультуру в філії української гімназії у Львові. Восени 1911 року організовує в своїй гімназії гуртки «Пласту» і проводить з ними військово-спортивні заняття. У 1913 р. видає брошуру «Пластові ігри та забави».

  Учасник Першої світової війни, з 1914 р. у званні поручика командує сотнею Легіону УСС. З 1918 р. сотник Петро Франко керує референтурою літунів в Початковою Команді Української Галицької Армі аж до її інтернування в 1920 році.

Вчений і педагог

  У 1922-1930 рр.. - Вчитель гімназії в Коломиї. У 1931-1936 рр.. працює старшим науковим співробітником у науково-дослідному Інституті прикладної хімії в Харкові. Автор 36 зареєстрованих винаходів, переважно в сфері переробки молока.

  У 1936-1939 рр.. працює вчителем у гімназіях Львова та Яворова. Між тим, в 1937 р. видає дослідження «Іван Франко зблізька» (Іван Франко у районі).

  У 1939-1941 рр.. працює деканом товарознавчого факультету Українського державного інституту радянської торгівлі у Львові. У 1940 р. обраний депутатом Верховної Ради УРСР.

  Збирав фольклорно-етнографічні матеріали, писав оповідання. Автор підручника шведської гімнастики, історії і теорії гімнастики, історичних оповідань «Махнівська попівна», «В пралісах Бразілії»; спогадів «Іван Франко зблізька» (1937), кіносценарію за повістю «Борислав сміється» та ін.

Загибель

  З початком Великої вітчизняної війни в червні 1941 р. примусово вивезений органами НКВС зі Львова, загинув нібито при спробі до втечі з поїзда 28 червня 1941 на станції Прошова близько Тернополя. За іншими даними, загинув тим же літом в ув'язненні.

  У 2005-му році на честь Петра Франка, указом Президента України Віктора Ющенка, 7-а бомбардувальна бригада ВВС Україна названа 7-й бомбардувальної бригадою ім. Петра Франка.

автор: Жвік Н.
ілюстрація: Жвік Н.

1 коментар:

  1. Чернюк Олена 10-А
    Це насправді цікаво. Незважаючі на те, що Петро Франко набагато меньш відомий, аніж його славетний батько, він тата не зганьбив. Петро Франко став громадським діячем, мабуть значний вплив на нього мав беспосередньо його батько. Напевно ж, Іван Яковлевич виховував своїх дітей, формуючи в них сильну громадянську позицію, яку ми і бачимо в діяльності його сина. Також мабудь,від батька Петро отримав хист до точних навук й тягу до знаннь взагалі.
    недаремно кажуть, що яблучко від яблуні недалеко падає!

    ВідповістиВидалити