понеділок, 28 листопада 2011 р.

Завдання для 10-Б друга частина


Завдання для 10-Б класу, 10-А класу за бажанням.

- Чи є, на вашу думку, у поета підстава для образи?


13 коментарів:

  1. Також незрозуміло: образа на що, на кого, після чого? Я так розумію це образа на Щурата, так?

    ВідповістиВидалити
  2. Якщо це йдеться мова про "Декадента", то я вважаю, що це не образа на Василя Щурата, а тільки відповідь на те, що його зрозуміли не правильно, що його творчість сприняли відірвано, без урухування обставин особистого життя.

    Валерія із Б

    ВідповістиВидалити
  3. Образа? Мудра людина не буде ображатися.

    На критикiв? Вони не виннi, що не в змозi оцiнити. Кожен розумiе творчicть по-своему.
    На отих красунь, що не вiдповiли йому взаемнiстю? На таке глупо ображатись. Вони були щирi. завдяки iх гордощам з'явилась чудова збiрка.

    ВідповістиВидалити
  4. Е така чудова iдiома:"скiльки людей-стiльки й думок".Не впевнений,що поезiя Франка не сподобалась тiльки Щурату...Але якщо тратити своi сили та доводити кожен раз свою правоту-буде замало й одного життя,й людину не перевчиш.Тому вiдповiдь Франка-не просто вчинок вдалого письменника,а й вчинок просто мудроi цiлiсноi людини.

    ВідповістиВидалити
  5. Я також думаю, що мова йдеться про "Декадент".

    Я вважаю, що у Франка не було підстав ображатися, тому що Василь Щурат висловив свою точку зору про його творчість. Кожен має право думати, як він хоче.
    Та на мою думку Франко не скільки образився на слова Щурата, скільки хотів довести що думка про його творчість є помилковою.Також він хотів показати іншим людям, що він не є декадентом. Просто у кожної людини бувають часи, коли навіть жити не хочеться.

    ВідповістиВидалити
  6. Добрий вечір, виходячи із запитання, давайте розглянемо лексичне значення слово "Образа".
    Образа - спочатку: подія, яка оцінюється як несправедливе і образливе ставлення, нанесення шкоди для честі (статусу).
    Якщо проаналізувати критику Щурата, то фраза "Зів'яле листя", піссемістіческій настрій-це несправедливе і образливе заяву, отже, образа присутня.

    ВідповістиВидалити
  7. Олександр Стуков29 листопада 2011 р. о 21:25

    На мою думку так, після його арештів його творчість стала більш реалістічною та революційною. У нього була образа на владу, за дискрімінацію його творчості.
    Також у нього була у нього була образа на критика.

    ВідповістиВидалити
  8. Анастасія Краснова29 листопада 2011 р. о 21:29

    Так. Франко дуже образився коли літературний критик назвав його збірку "Зів`яле листя" песимистичною. І у відповідь Франко написав вірш "Декадент".

    ВідповістиВидалити
  9. Критика завжди дуже погано впливала на творчість та самооцінку письменників. Навіть найкращим важко було не реагувати на неї, тому багато з них просто кидали цю справу, вважаючи себе не визнаними.
    Звісно для Івана Франка це був тяжкий удар. Він не просто визивав у нього негативну реакцію, а ще й став предметом нерозуміння. Тому, безумовно, він образився на цю критику.
    Але як людина мудра, він не склав руки, а відстояв свою правоту у вірші "Декадент". Так Франко ще вийшов з цієї ситуації переможцем.

    ВідповістиВидалити
  10. Мені відразу прийшли на думку досить спорні вислови (не знаю чиї):"Ображаються служки, а не принцеси"(Сподіваюсь, ніхто не подумав, що я порівнюю Франка з принцесою) та "Людину не можна образити, тільки вона сама може образитись". Тож я думаю, що людина такого характеру та такого таланту, як Іван Якович, завжди вища за образи.
    Але ми не можемо знати, що відчував Франко та чи він на когось ображався, тож і не нам про це судити.

    ВідповістиВидалити
  11. Градовський Ян5 грудня 2011 р. о 21:52

    Поета образити - справа нехитра...Я вважаю, що кожному поету у своєму житті приходилося чути образи від "інакомислящих". Спочатку вони, мабуть, засмучувалися. Тому що це дуже образно чути погані речі у адресу своїх віршів. Тому що не кожен може взяти та й написати вірш, вірш - це щось особливе, інтимне для кожної людини. А коли поет переступає через себе, показує людям свої вірші, свою частинку себе, а потім получає в їх адресу мол це "декандетизм" чи якісь по іншому скажуть - це дуже образливо. Коли я шукав інформацію про те, як Щуратов образив Франка, знайшов такий вірш(мабуть він буде в тему):

    Поета образити - справа нехитра.

    Скажи, що невдалий котрийсь його вірш,

    Що слів недостатньо яскрава палітра...

    І вб’єш між лопаток поетові ніж.



    Шкода, що не дасть він миттєвої смерті

    (Все лезо сточила наклепів іржа).

    Так жити не можна і ніяк померти,

    І важко від того звільнитись ножа.



    Ще краще збрехати: мовляв, достеменно

    У когось і десь такий самий є вірш...

    Втрачає поет під ногами стремена

    І пада на вдало пісдтавлений ніж.



    Та чинять з поетами так дилетанти.

    А є фахівці - їх цікавить душа.

    Її запроторити б, горду, за грати -

    І краяти, краяти вже без ножа.



    Свої пазури запустить якнайглибше -

    І вийняти всю, і закинути геть,

    Цинічно додавши: «Так що, вже не пишеш?

    То, значить, тобі, як поетові, смерть!»



    Що ж, рану поету завдати не штука -

    Не вміє себе боронити поет.

    Лиш згодом у душі до людства постука

    Написаний кров’ю останній сонет.

    ВідповістиВидалити
  12. Логвиненко Дмитро7 грудня 2011 р. о 00:59

    Чи є, на вашу думку, у поета підстава для образи?
    А чому взагалі повинно йтися про образу? Я, наприклад, згоден з Валерією із Б. Не сказав би, що Щурат розкритикував творчість поета, поставився до неї негативно. Він просто висловив свою думку. Франко ж, прочитавши його статтю, почав побоюватися, що літературні кола України (та не тільки) почнуть вважати його не людиною, що поклала життя на висвітлення проблем народу, пошук їх вирішення, а банальним декадентом, який просто пише песимістичні твори та не вірить у щасливе майбутнє. Як раз таки Франко щасливу майбутність власного народу вбачав,про що, нажаль, забув Щурат. Франко, як людина освічена та взагалі розумна, розумів, що кожна інша людина має право на свою особисту думку. Але не хотів, щоб думка однієї людини стала думкою усього суспільства, тож вирішив висловити своє ставлення до власної творчості та в той же час прояснити ситуацію у вірші "Декадент". Тому, на мій погляд, бажання висловити власну думку та привернути до неї увагу суспільства, а не банально відповісти на образу, спонукали Франка до написання свого вірша.

    ВідповістиВидалити
  13. Анастасія Л. 10-А7 грудня 2011 р. о 18:37

    "- Чи є, на вашу думку, у поета підстава для образи?"
    Як всі вже зазначили више, мова йде про В.Шуратова, а саме про його критичну статтю стосовно творчості Франка.
    Дуже складно однозначно сказати, образився Франко на те, що його назвали декадентом, чи ні.
    Судячи з того, що Франко був емоційною людиною(про це свідчать його вірші, в які він завжди вкладував свою душу й сердце), я вважаю, що Франко дійсно образився на Шуратова, бо будь-якій людині не приємно слухати наговори на себе. Звичайно, йому хотілось виправдати своє ім'я довести Шуратову і його однодумцям, що він не декадент і ніколи їм не був. За для того, щоб гідно відповести на нарікання на свою особистість, він пише вірш "Декадент".

    ВідповістиВидалити