вівторок, 29 листопада 2011 р.

Драгоманов як зв’язок між Франко і Шевченко

Драгоманов М.
  Одначе, дуже скоро, під впливом листів Михайла Драгоманова до редакції "Друга", Франко, з своїм найтіснішим приятелем Михайлом Павликом і іншими, покинули москвофільство й пішли дорогою, вказаною Драгомановим, а саме - тісного зв'язку з живим (а не вимріяним) українським народом на широке поле європейської культури.

  Можна сказати, що Драгоманов став живим зв'язком між Шевченком і Франком.
Відомо, що Драгоманов, будучи ще молодим студентом, виголосив знаменне слово
над домовиною Шевченка, як би переймаючи його заповіт, щоб його проповідувати наступникам. 

Цей заповіт Шевченка Драгоманов приніс до Франка, і, як побачимо, Франко його виконав.

  Сам Франко про цей період застою пізніше писав так: це був період "страшного й
фатального затишку та застою».

  Говорячи про Франка, не можна забувати його першого політично-суспільного учителя Драгоманова, як і його нерозлучного друга М. Павлика. На праці Франка відбилась печать духа Драгоманова, як і в певній мірі співробітництво Павлика. Одначе, треба підкреслити, що Франко перетворював цей вплив у своїй геніяльній духовій лябораторії в свої власні самоцінності. Вплив Драгоманова був лише тим вітром, що надував час-від-часу вітрила життєвої творчости Франка.

  Сам Франко в своїй передмові до першого тому "Листів Драгоманова" завважує, що вплив Драгоманова не був на нього великий. Та треба згадати, що суперечки між Драгомановим і Франком виникали з великих вимог Драгоманова до Франка, якого Драгоманов уважав надзвичайно обдарованим талантами і працездатністю, і вимагав від нього більш досконалої праці та непохитности в "радикальній" поведінці. Напр., Драгоманов не допускав, щоб Франко стрічався з політичними противниками, тоді як Франко, за його власним висловом, "ходив часом на ради нечестивців". Вимоги Драгоманова надокучали Франкові і в останніх роках, коли був нервово хворий, він не міг переносити їх.

  Вплив Драгоманова на Франка до самої смерти виявляється і описах Франка його хвороби - "Історія моєї хвороби", записаних під його диктат сином Андрієм. Там увесь час дух Драгоманова з'являється до Франка, і останній почуває себе винним перед ним. Як би викуп із тієї вини, Франко, з другим томом "Листів Драгоманова", виправляє кривду. 

автор: Бондаренко Л.

2 коментарі:

  1. На творче життя Франка впливали різні фактори та люди. Одним з них, немаловажним, був Драгоманов. Своїми наставами він спрямовував хлопця у вірне русло. Так, мабудь іноді Драгоманов і вимагав від нього забагато, та це будо лише на користь Франку. Останній зрозуміє це лише на схолі віку, коли стане мудрою людиною і освідомить вклад вимогливого наставника.

    ВідповістиВидалити
  2. Петраков Василь23 листопада 2012 р. о 18:42

    Драгоманов сыграл большую роль в жизни и творчестве Ивана Франка. Драгоманов направил Франко на верный путь. Драгоманов -його перший політично-суспільний учитель. Я считаю что именно влияние Драгоманова сделала Франко именно таким каким мы его знаем

    ВідповістиВидалити