вівторок, 29 листопада 2011 р.

Цікаві факти про Івана Франка (13 частина)

39 факт:

  Сучасники І. Франка згадували його як міцного, кремезного чоловіка невисокого зросту, з прикметними очима, що запам’ятовувалися кому сивими, ясними, з виразом енергійної думки, загалом лагідними, кому холодними сірими чи навіть сіро-сталевими, кому «працею перетомленими синіми»; високим, «класичним за формою, думним» чолом, рудуватим непокірним, трохи крученим волоссям, крутим енергійним підборіддям, упертими вустами, звичайно щільно стуленими, які надавали обличчю виразу завзяття, впертості, наполегливості, аж до суворості. Звідси мимовільне відчуття, що маєш справу з людиною, яка багато пережила, передумала і боролася. 

  «Живий Франко, – згадувала Л. Старицька-Черняхівська, донька одного з організаторів українського професійного театру М. Старицького, – то жива енциклопедія. Його обізнаності можна було дивуватися, він не був людиною, обмеженою студіюванням однієї наукової дисципліни. Він як діамант розсипав геть навколо проміння свого розуму». 

  Говорячи про небуденність І. Франка, письменник В. Гадзінський порівнював його характер із міццю й величчю Карпатських гір, образно визначаючи й інтелект людини, яка «заглянула дуже глибоко в історію та життя не тільки українського народу, але цілого людства».

автор: Голобородько В.

1 коментар:

  1. Петраков Василь5 грудня 2012 р. о 22:10

    Ця сттатя допомогла мені дізнатися про Франко нові факти його життя. Дізнатися який на вигляд був Іван.

    ВідповістиВидалити