пʼятницю, 2 грудня 2011 р.

Вірш Гордість України - написав Моргунов Едгар


виконав: Моргунов Едгар

5 коментарів:

  1. Мені назва відео подобається.
    Гордість України - Едгар Моргунов :)

    ВідповістиВидалити
  2. Моргунов Едгар2 грудня 2011 р. о 22:02

    Це написав не я, а той, хто викладав це відео. Тому питання не до мене.

    ВідповістиВидалити
  3. Антонюк Вікторія12 грудня 2012 р. о 21:02

    Твір не тему: Пора для України жити
    Поет, прозаїк, драматург, перекладач і літературний критик; педагог, історик; теоретик літератури, театру й мистецтва; публіцист, філософ, культуролог, українознавець, фольклорист, політолог, мовознавець, етнограф і економіст - такий широкий і розмаїтий діапазон наукових злетів творчості Івана Франка. Вона відзначається оригінальністю, новизною, глибиною думки, що назавжди ввійшла в світову класику, і є нашою національною гордістю.
    Ще у раннній поезії Іван Франко художньо задокументував свої революційно-політичні заклики.
    Поетичний образ України І. Франко проніс крізь усе своє творче життя. Україна – це високе астральне світило Франкових поетичних світів. «Не пора…», «Мойсей» у цьому поетичному плані – вершинні, етапні його твори, це його поетичні спалахи.
    У вірші «Не пора…», який уже після Франкової смерті став національно-визвольним гімном галицьких українців, поет закликає скинути ганебні пута рабства й прислужництва царській Росії та Австро-Угорській імперії. З контексту зрозуміло, що йдеться передовсім про духовну неволю українців, яку необхідно подолати:

    Не пора, не пора, не пора
    Москалеві й ляхові служить!
    Довершилась України кривда стара
    Нам пора для України жить!

    Образ України персоніфікований. Її мова – материнське повчання дітям .Мудра материнська наука, порада, розрада. Мова матері спокійна, виважена, судження аргументовані, переконливі, правдиві.
    Образ України І.Франко висвітлює в поемі «Мойсей». У цій поемі письменник досяг найвищої концентрації ідеї національного звільнення українського народу. . Цей твір є своєрідним підсумком роздумів поета над історичною долею України. Поета особливо зачіпали питання взаємин широких мас з тими політичними силами, які могли б очолити їхні виступи. Він вважав, що керманич мав віддати всі сили благородній визвольній справі. Для реалізації актуальної суспільно-політичної проблеми Франко. обрав біблійну історію про те, як старозавітний пророк Мойсей вивів єврейський народ з єгипетської неволі. Український поет знайшов нові грані цього вічного образу, сповнив його яскравим українським колоритом.

    ВідповістиВидалити