вівторок, 22 листопада 2011 р.

Цитати і афоризми Івана Франка

-Ще раз кажу: тільки господарська, реміснича, промислова асоціація може врятувати наш народ від перетворення на економічну руїну, тому що тільки тоді витрати на ведення господарства зменшаться, а продуктивність праці збільшиться. Ніякі інші засоби не зможуть вирішити цю проблему. Інтелігенція наша повинна не тільки усвідомити цю правду, - бо вона ясна як день, - але, по можливості, докласти руку до її здійснення у житті.

-Живуть, як боги, кати, І гірше пса - бідняк живе.

-Під словами «всесвітня революція» я розумію не всесвітній бунт бідних проти багатих, не всесвітню різанину; так революцію розуміють тільки ідіоти, поліцаї і просто плосколобие люди, які не знають жодної іншої революції, крім кривавої французької. Я розумію під революцією великий ряд культурних, наукових і політичних змін, будь вони кривавими або зовсім немає, які змінюють всі колишні віджилі порядки і підвалини, будують нову основу, і повертають розвиток народу на зовсім іншу дорогу.

-Я переконаний, що економічний стан народу - це головна підстава його життя, розвитку та просування. Коли економічний стан поганий, то говорити про просування, розвитку, науці - порожня балаканина. ... Але погане економічне становище було не завжди, і воно не вічне. Воно з'явилося в процесі історичного розвитку, і пободно іншим, має поступитися місцем іншому, більш досконалого, більш справедливого, більш людяного. Я переконаний, що велика всесвітня революція поволі скине теперішній порядок і встановить новий.

автор: Курінна К.
ілюстрація: Галицька Д.

4 коментарі:

  1. Дуже цікаві афоризми. Можна побачити дуже активну громадянську позицію Івана Франка. Він бере участь у зміні життя суспільства. Він знає, в чому полягає проблема у суспільстві, як її позбутися. Йому небайдужі й життя інших людей, і він закликає їх боротися разом із ним за зміни.

    ВідповістиВидалити
  2. Ці цитати підкреслюють освідченість Івана Франка у політичних питаннях. Він правдиво оцінює становищє того часу, та намагається його змінити. Саме така була мета його життя - донести до "незрячого" народу всі проблеми, висунути пропозиції щодо їх усунення. Але найголовніше, що він був не просто споглядачем, а й сам приймав активну політичну і громадську участь.

    ВідповістиВидалити
  3. Освіченість чи досвідченість? Мало читати Івана Яковича - треба ще й рідну мову знати...

    ВідповістиВидалити