понеділок, 5 грудня 2011 р.

«Зів’яле листя» в серці і пам’яті Франко

  Кохання, любов.. ...ці слова викликають ненав’язливу посмішку, ці почуття випускаюсь на волю сльозі радощі на очах, це пучуття змушуе серце битися частіше, швидше, а іноді-завмирати. Доречі, навіщо описувати це небесне почуття гармонії та блаженству у душі людей, адже кожен з нас закохувався, якщо ні- це без сумніву попереду. 

  Але нажаль все це не завжди описує любов. Нерідко трапляється все зовсім навпаки,зазвичай, коли та любов безотвітна та неподілена. Мабуть, так влаштовано , що таке глобальне почуття не може хранити одна людина та цьому від кохання буває так погано.

  Тоді серце змушене страдати, завмирати при «виді» коханого чи коханої, в замін не отримуючи нічого: «..ідеш по вулиці-минаєш, вклонюся-навіть не зирнеш і головою не ківнеш».

  «Чому люди не можеть просто любити один одного, і не влаштовувати один одному «душевні іспити»?»-я вважаю , цим питанням цікавився Франко. Він дуже глибоко і тонко передає всі тяготи неподіленого кохання,всі ті страждання, які доставила йому любов.

  У кожному вірші збірки «Зів’яле листя» гарно відчувається настрій ліричного героя завдяки художнім засобам, які посилюють його. Кожна сторінка збірки дихає любов’ю та стражданням, адже Франко вклав всю душу та всі почуття в неї, які його постійно оточували.

автор: Борісенко А.

18 коментарів:

  1. Фесенко Маргаріта13 грудня 2011 р. о 17:28

    Дуже точна стаття, про почуття Франка при написанні збірки. Мені дуже сподобалась. Коли ії читаєш, одразу ж хочеться взяти збірку і самому пережити оті почуття, окунутися в цю атмосферу. ця збірка доказує нам, що без любові людині дуже важко прожити щасливу життя, а точніш нереально.

    ВідповістиВидалити
  2. Я повністю згодна з автором цієї статті.Він дуже яскраво та художньо описує свою думку.Франко перетворював свої почуття у чудові,пронизливі вірши,він дав змогу заглянути у його душу,прочитати ці ніжні,проникнуті коханням твори.
    Ісаєва Ганна

    ВідповістиВидалити
  3. Збірка І.Франка «Зів’яле листя» побачила світ 1896 року. Вона являє собою композиційну, тематичну та жанрову цілісність, що дало підстави самому автору назвати її поетичною драмою. У цій збірці інтимної лірики постає цілий життєвий цикл кохання ліричного героя – від зародження до загибелі. Вірші здебільшого носять автобіографічний характер

    ВідповістиВидалити
  4. Антонюк Вікторія28 листопада 2012 р. о 19:51

    Гарна стаття про збірку І. Франка де ми відчуваємо ліричних героїв у кожному творі автора. Ми відчуваємо почуття та настрій героїв. Франко дуже досконало використовує художні засобі, для того щоб ми розчинились у творі, пережили все те, що переживає герой. Цікавим є той факт, що за основу взято біографію франка, тобто те, що він вже перижив.

    ВідповістиВидалити
  5. По-новому відкривається для нас Франко, коли читаємо збірку "Зів'яле листя". Перед нами розгортається драма ліричного героя, викликана обставинами громадського та інтимного життя. "Зів'яле листя" — це художній образ втрачених надій, нерозділеного кохання. Багато віршів збірки "Зів'яле листя" написано в стилі народної пісні. Прикладом можна назвати вірші "Червона калино, чого в лузі гнешся?", "Ой ти дівчино, з горіха зерня", що покладені на музику. Інтимна лірика Франка — це дивосвіт глибокого кохання.

    ВідповістиВидалити
  6. Василь Петраков28 листопада 2012 р. о 20:49

    Збірка І.Франка «Зів’яле листя» побачила світ 1896 року. Читаючи ми відчуваємо ліричних героїв у кожному творі. Франко настільки гарно усе написав що можна сказати що читаючи ми це все переживаємо.
    "Зів'яле листя" з перших поетичних рядків і до останніх дарує читачам нагоду розгорнути власне бачення любові.У збірці оспівано глибокі почуття, кохання палкого, але нещасливого.

    ВідповістиВидалити
  7. Зі збіркою "Зів'яле листя" І.Франко відкривається пере нами, як лірик. Ця збірка є втіленням інтимної лірика Франка. Не дарма друга назва збірки "Лірична драма". Плоди цієї збірки були написанні під пливом особистих переживань, викликанних нерозділеним коханням.

    ВідповістиВидалити
  8. Дуже цікава стаття, я повністю згодна з автором цієї статті. Лірика І. Франка дійсно дуже зворушлива. В збірці «Зів’яле листя» Франко пише й інтимну лірику, й пейзажну. Етюди тісно переплітаються з роздумами ліричного героя. Відразу відчувається, що вірші написані з душею та пройняті переживаннями.

    ВідповістиВидалити
  9. Я вважаю, що відколи існує людина, існує кохання — чисте, бла­городне почуття. Ця вічна тема в літературі завжди мала найширший резонанс. Хто перелічить ті мистецькі шедеври, що створило людство, оспівуючи любов. Звертається до цієї теми й І. Франко — у поезії, прозі, драматургії.
    Дуже цікаво те, що твори, уміщені в збірці "Зів'яле листя"(1896), пов'язані з особистим жит­тям письменника.Трагічна любов Франка завдала страж­дань його романтичній і вразливій поетичній душі. Отже, збірка "Зів'яле листя" — цикл любовної поезії, де ліричний герой — "людина, яка глибоко відчуває, але мало пристосована до практичного життя". Ніжною, але безвольною є душа ліричного героя «Зів'ялого листя», що не може витримати пекельних мук нерозділеної любові, яка впилась у його серце пазурями фаталь­ного сфінкса й заслонила довколишній світ.
    Мені дуже сподобалася ця збірка, тому що у віршах, які зібрані тут, я побачила Франка зовсім з іншого боку - ніжною, щирою людиною, яка здатна на справжні почуття.

    ВідповістиВидалити
  10. да це хороша статя, алей коментарії також цікаві, з цієї статі і коментаріїв я склав дуже чудовий твір на тему "Зів'яле листя".

    ВідповістиВидалити
  11. Розвійтеся з вітром, листочки зів'ялі,

    Розвійтесь, як тихе зітхання!

    Незгасні рани, невтишені жалі,

    Завмерлеє в серці кохання!

    Як тонко і хвилююче передають ці слова всю суть ліричної драми "Зів'яле листя", всю трагедію зраненого серця, несповнених бажань, нерозділеного кохання.

    "Зів'яле листя"... Книжка неповторних інтимних поезій, в яку вкладено "чуття скарб багатий"... Образ любові, що постає з їх щемливих рядків, зачіпає найтонші струни людського серця, відгукуючись в ньому співчуттям і жалем.(Жукова Лiза)

    ВідповістиВидалити
  12. Антонюк Вікторія5 грудня 2012 р. о 19:54

    Ессе на тему: Поетичний образ кохання в збірці "Зі'яле листя"
    Збірка І. Франка "Зів'яле листя" - є ліричною драмою, зміст якої - кохання, життя.Кохання ліричного героя збірки «Зів'яле листя» хоча і є нерозділеним, фатальним, проте він виявляє душевне благородство у ставленні до тієї, яка так мучить його. Які б страждання не відчув герой від коханої людини, він все одно не несе у своїй душі мстивих почуттів, а навпаки, всіляко підносить образ коханої у своїй уяві. Наприклад, у вірші «Ой ти, дівчино з горіха зерня», автор з'ясовує чому його не люблять через питання. Ми відчуваємо ніжні почуття автора. Будь-хто замість героя відмовився б від такого кохання, загасив біль у своєму серці. У вірші "Чого являєшься мені у сні" Франко розповідає про нерозділене кохання, і як він страждає від цього:
    Ідеш по вулиці - минаєш,
    Вклонюся - навіть не зирнеш
    І головою не кивнеш,
    Хоч знаєш, знаєш, добре знаєш,
    Як я люблю тебе без тями,
    Як мучусь довгими ночами
    І як літа вже за літами
    Свій біль, свій жаль, свої пісні
    У серці здавлюю на дні.
    В збірці "Зів'яле листя" Франко показує неприховане страждання, якого може завдати кохана людина.

    ВідповістиВидалити
  13. Архіпкіна Аріна5 грудня 2012 р. о 23:16

    «Зів'яле листя» — збірка творів Івана Франка. Вона є зразком інтимної лірики. Написана протягом 1886 - 1896 років і видана у 1896 році. Збірка також має назву «Лірична драма».
    В цій збірці розкривається душевна трагедія ліричного героя (самого Івана Франка), викликана тяжкими обставинами особистого життя, зокрема нерозділеним коханням.
    Вважаю збірку дуже ліричною, а така вона тому що багато віршів написано на тему лірики, питання душевності, почуттів, які сприяють дати назву цієй збірки поблизу з лірикою.

    ВідповістиВидалити
  14. Архіпкіна Аріна5 грудня 2012 р. о 23:32

    Ессе на тему: Поетичний образ кохання в збірці "Зі'яле листя"
    «Зів'яле листя» — збірка творів інтимної лірики Івана Франка.
    Збірка складається з трьох частин, або «жмутків». У «жмутках» вміщено інтимну лірику, в якій оспівано глибокі почуття палкого, але нещасливого кохання. У першому «жмутку» є вірші і з громадянськими мотивами, але переважає скорботна інтимна лірика. У поезіях другого «жмутка» Іван Франко оспівує не лише кохання, а й чарівну красу природи. Провідний мотив поезій третього «жмутка» — пекельні переживання поета, спричинені нещасливим коханням.

    Поезія «Червона калина, чого в лузі гнешся?» написана у формі діалогу між червоною калиною і дубом. За народною символікою червона калина уособлює вродливу дівчину, а дуб — молодого парубка. У поезії поет майстерно відобразив у прагненні калини до сонця — любов до життя, важкі переживання людини за свою гірку долю. Поезія відзначається глибоким ліризмом і високою музичністю.

    Автобіографічними моментами вирізняється в збірці поезія «Тричі мені являлася любов», у якій Франко повідав про щастя і горе, радості й муки кохання. У вірші згадує автор про перше своє кохання — Ольгу Рошкевич, про горду княгиню Юзефу Дзвонковську, яка, знаючи про свою смертельну хворобу, відмовила Франкові, про горду душу — Целіну Журовську, яка так і не стала його дружиною.Тобто місце любовної теми у творчості І.Франка, саме охарактеризоване у збірці «Зів'яле листя». Життєві імпульси появи творів (автобіографічність). Широка емоційна гама почуттів ліричного героя, утвердження невмирущості людських почуттів, ідеалу кохання.

    Збірка показує, яке страждання може завдати навіть людина яку кохаєш, та яка кохає тебе.

    ВідповістиВидалити
  15. дякую за коментарики...

    ВідповістиВидалити
  16. Фантазер, ты меня называла

    ВідповістиВидалити